Geveltekens

De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) heeft aandacht voor de Haarlemse geveltekens in het algemeen.

De stichting zet zich in voor:
  • Het inventariseren en documenteren van de geveltekens die zich binnen de gemeente  Haarlem bevinden

  • Alle soorten van geveltekens, dus niet alleen gevelstenen, maar ook gevelreclames,   -ornamenten, -decoraties etc.

  • Het opsporen van verdwenen gevelstenen

  • Het adviseren over de restauratie van aanwezige gevelstenen of nieuw aan te brengen gevelstenen

  • Het stimuleren van het ontwerpen en maken van nieuwe gevelstenen en andere geveltekens

  • Het zoeken naar subsidies, sponsoring en donaties. Het gaat om het behoud van een deel van ons cultureel erfgoed

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Martin van Bleek, voorzitter
Martin Busker, projectleider/vicevoorzitter
Martin Scheringa, secretaris
Jos de Bruijn, penningmeester
Ton Apon, onderzoeker gevelopschriften
Peter van Graafeiland, adviseur

Contact:

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem
Bezoekadres:
Grote Markt 17
Postbus 1105
2001 BC HAARLEM
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bankrekeningnummer van de SGVH is  NL18 INGB 0008 2667 15  t.n.v. SGVH te Haarlem. Het Kamer van Koophandel nummer is 41226915. De Historische Vereniging Haerlem voldoet aan de ANBI status: donaties aan de vereniging zijn fiscaal aftrekbaar. Donaties voor SGVH komen op een goede plaats terecht.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

in tijden van het coronavirus 

 

Ja, tijdens deze zeer vervelende periode is het lastig om eigenaren te benaderen met de vraag of zij een gevelsteen willen laten opknappen of een gevelreclame willen laten herstellen, zodat deze weer fraai op de gevel staat.
Maar wij waren al in 2013 benaderd door Ingrid Elferink, Curator History at NN Group. Zij veronderstelde dat wij wel bekend zouden zijn met de muurschildering bij het NS-station Haarlem van 'De Nederlanden van 1845', één van de rechtsvoorgangers van Nationale-Nederlanden (zie afbeelding).

Als hoeder van de bedrijfshistorie van Nationale-Nederlanden krijgt zij met enige regelmaat de vraag of het niet eens tijd wordt om de vervaagde schildering nieuw leven in te blazen.

De reclame-uiting zal ergens tussen 1930 en 1950 zijn aangebracht. Natuurlijk wilde de SGVH haar medewerking verlenen. Alleen door vele omstandigheden lukte het maar niet.
Maar soms lukt het uiteindelijk toch. Zo kregen wij opeens de goede persoon bij ProRail te pakken voor de toestemming tot het opknappen van de gevelreclame. Deze bevindt zich op de zijgevel van het pand Rozenstraat 149 -151, die aansluit op het terrein van ProRail bij het station Haarlem. We moesten er wel een vergunning bij ProRail voor aanvragen en dat is gelukt. Het pand met de gevelreclame huisvest kantoor en distributie van Drogisterij A.J. van der Pigge. Directeur Astrid Hart vond het bijzonder leuk dat zij ook op een ander cultureel vlak dan alleen met Gapers iets voor Haarlem kon betekenen.

Myrthe Smith van het 'Geheim van de Smith' gaat het werk vermoedelijk medio mei 2020 uitvoeren. Wij houden u op de hoogte. De gevelreclame is overigens alleen te zien vanaf het eerste perron.

Martin Busker,
Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie