Haerlem Beeldbank

Hieronder volgt een overzicht van o.a. foto's en films over Haarlem. De in rood afgedrukte kopjes zijn aanklikbaar. Ideeën en aanvullingen voor deze rubriek kunt u sturen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel
Deze Stichting heeft als doel een financiële bijdrage te leveren aan restauratie en groot onderhoud van historische orgels in Nederlandse (kerk)gebouwen, o.a. in Haarlem in de Koepelkathedraal.

Stationsweb
De grootste online verzameling foto's uit heden en verleden van stations, haltes en stopplaatsen in Nederland. Lees meer.

SMZK
De Stichting Molens Zuid-Kennemerland bevordert de instandhouding van molens in Zuid-Kennemerland. Momenteel heeft de SMZK zeven molens in beheer. Lees meer.

De Krim
Ofwel Het Eiland, ligt in Haarlem-Noord. In officiële stukken wordt gerefereerd aan Overdelft. De wijk bevat aan de noordzijde het Pim Mulier Sportpark en aan de zuidzijde het Kennemer Sportcenter, het CIOS, de ijsbaan en recentelijk het Ibis Styles Hotel. Lees meer.

Reliwiki
Onder een religieus gebouw wordt verstaan een gebouw (bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden en dak omsloten ruimte vormt) dat als hoofdgebruiksfunctie een religieuze bestemming heeft (gehad) en als zulks (nog) zichtbaar in de primaire bouwvorm te herkennen is. Hierbij is het huidige gebruik of de bestemming van het gebouw niet van belang. Lees meer.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft meer dan duizend historische luchtfoto’s van Nederlandse steden en dorpen uit de jaren 20 en 30 online gezet. De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. De foto’s zijn o.a. te vinden op de beeldbank van het NIMH. Klik hier voor specifieke Haarlem foto's.

Motordienst Haarlem
Een aantal foto’s van de Motordienst gemaakt in Haarlem tijdens de mobilisatie 1939/1940 en van het uniform van de heer van Loo die te zien in in de filmpjes en tijdens de mobilisatie commandant was in Haarlem van de Motordienst. En twee films: 

Moederdag viel in 1940 op zondag 12 mei. En de banketbakkersvereeniging had als een soort van hart onder riem willekeurig 1000 bonnen verstuurd onder de gemobiliseerde soldaten in Nederland. Wie z’n geluksvogel was kon die bon ingevuld opsturen naar de Nederlandsche banketbakkersvereeniging en die zorgde dat er op 12 mei een taart werd bezorgd bij zijn moeder, vrouw, of vriendin.
De film is gemaakt in de Koudenhorn kazerne. Wanneer de film is gemaakt is moeilijk te zeggen, dat zal in april/mei 1940 geweest zijn.

 

De tweede film bevat het kerstdiner van het tweede depot Bataljon Motordienst te Haarlem. Met na 1 minuut en 22 seconden een speech door commandant de heer van Loo (waarin hij o.a. wijst op het feit dat het eten van gans onder de omstandigheden iets bijzonders is).

 

Haarlems glas-in-lood raam
De Grote kerk van De Rijp bevat een Haarlems glas-in-lood raam. Zie ook de Haerlem Nieuwsbrief van december 2016.

Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek is eind 2006 gestart met het digitaliseren en publiceren van historische kranten op internet. Inmiddels zijn ruim 120 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar.  Zoek op bijv. uw familienaam of op HaarlemKlik hier voor het resultaat.

Nostalgisch Haarlem
Deze weblog bevat een overzicht van de fotoalbums van “Nostalgisch Haarlem”. De albums zijn zoveel mogelijk gegroepeerd, zodat het gemakkelijker is reeds geplaatste foto’s terug te vinden. En bij het plaatsen van nieuwe foto’s kan dan beter worden bepaald in welk reeds bestaand fotoalbum een nieuwe foto geplaatst kan worden. De links in deze weblog werken alleen, als je bent ingelogd met het facebookaccount waarmee je lid bent van “Nostalgisch Haarlem”.

www.garenkokerswartier.nl
Klik op www.garenkokerswartier.nl voor meer informatie over de Zijlweg en omgeving.

Haarlemse Hofjeskrant
Aandacht voor de Haarlemse hofjes via de Haarlemse Hofjeskrant.

Rozenprieel
Een overvloed aan oude verhalen uit het Haarlemse Rozenprieel, gecombineerd met een wijkwandeling, dat is wat de interactieve site groetenuitderoos.nl voor ogen heeft.

Links op de Haerlem site
In de rubriek links staan verwijzingen naar websites die interessante informatie over Haarlem en omgeving bevatten.

Haarlemsbeeld.nl
Haarlemsbeeld richt zich naast het aanbieden van het laatste nieuws rondom kunst in de openbare ruimte, culturele beeldenroutes en een overzicht van alle kunstwerken in de stad, ook op onderwijs van de kunst op straat.

Haerlem.nu
Ontdek en deel het Haarlem van vroeger en nu! Iedereen kan meedoen met Haerlem.nu: Haarlemmers, Haarlem-bezoekers, erfgoedinstellingen en bedrijven.
Haerlem.nu wordt ontwikkeld door een groep Haarlemse ondernemers die elk hun kennis en netwerk inbrengen om de geschiedenis van de stad te belichten: vormgevers, tekstschrijvers, uitgevers, webontwikkelaars, programmeurs, tijdschriftmakers, kunstenaars en fotografen.

Lokale geschiedenis
Geschiedenis in de buurt, vlakbij huis. Dat biedt deze startpagina. Veel historische verenigingen, heemkundige kringen, oudheidkundige genootschappen en stichtingen doen hun best zoveel mogelijk over de eigen plaats of streek te weten te komen, te verzamelen en door te geven aan leden en belangstellenden. Meer weten over een regio of plaats? Hier kunt u het vinden.

YouTube diverse films over Haarlem
Hier vind je de YouTube afspeellijst Haerlem van de Historische Vereniging Haerlem.

Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Een selectie op "Haarlem" bij de beeldbank van het RCE (de voormalige Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten).

Universiteitsbibliotheek Amsterdam
Historische kaarten van Haarlem uit de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Koninklijke Bibliotheek Atlas De Wit
Kaart van Haarlem uit het gedigitaliseerde stedenboek van de Koninklijke Bibliotheek.

Oneindig Noord-Holland
Een verhalenplatform voor het culturele erfgoed met de website als het digitale hart. Maar Oneindig Noord-Holland presenteert zich ook via mobiele applicaties zoals layar, QR, social media, in de krant, op regionale televisie en via publieksprojecten zoals Verhalenpaviljoen. Hier een selectie, gericht op Haarlem.

Winter in Haarlem 1942
De winter van 1942 is een van de strengste winters sinds 1717. Zulke winters hebben we tegenwoordig niet meer. Met bijvoorbeeld MS Powerpoint Viewer kunt u deze 56 foto's bekijken.
Ook in 1929 was het een strenge winter winter. Bijgaande filmpje bevat een stukje over de winter van 1929 in Haarlem. Er staan vuurkorven op de Grote Markt om de daklozen en zwervers een beetje te verwarmen ….

 

Voormalig Schoten
Op de website van de Stichting Historisch Schoten staan oude- en nieuwe foto's uit het voormalig Schoten.

Haarlem-Noord
Van meer dan 10 wijken in Haarlem-Noord foto’s van toen en nu.

Bakenes
De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht. Op de website van de Vrienden van Bakenes staan oude- en nieuwe foto's uit de Bakenes.

Fietsen langs de wederopbouw
In Nederland heeft in de periode na de Tweede Wereldoorlog een enorme bouwactiviteit plaatsgevonden. Tijdens de zogenaamde Wederopbouw – ruwweg de periode 1945-1965 - werden in korte tijd vele geheel nieuwe woonwijken uit de grond gestampt. Royaal opgezet, met kerken, scholen, eigen winkels en veel groen.
Deze wijken zijn ondertussen ruim een halve eeuw oud, veelal flink verouderd, en sinds de laatste tien jaar wordt er in veel steden dan ook flink gerenoveerd: zo flink zelfs dat er in renovatie-ijver ook veel verdwijnt wat misschien best behouden zou mogen blijven. Lees verder .......

Spaarnekerk
Foto's van de Spaarnekerk in volle glorie, maar ook foto's van nu. Inclusief historische foto's van de Haarlemse tram en de Haarlemse bus.

Haarlemfoto's
Site in de categorie "Haarlem door Haarlemmers". Foto's en diverse links naar andere sites over Haarlem.

De Leidsevaart
De trekvaart vindt zijn oorsprong in de uitlopers van het Cager Meer in Leiden en komt in Haarlem via de Brouwersvaart, Oude Singel en Nieuwe Gracht uit op het Spaarne in Haerlem. Het Leidse deel wordt Haarlemmertrekvaart en het Haarlemse deel aanvankelijk Leidsche trekvaart genoemd. Pas na 1822 sprak men van Leidsevaart. Haarlem en Leiden exploiteerden de trekvaart voor gezamenlijke rekening en die exploitatie bleek zeer lucratief voor beide steden. In het topjaar 1677 maakten 148.397 mensen er gebruik van. De trekvaart bestaat inmiddels meer dan 352 jaar

Beeldbank Noord-Hollands Archief
Het Noord-Hollands Archief is hèt historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Duizenden foto's van Haarlem zijn beschikbaar.

Beeldbank Nationaal Archief
Met als zoekargument "Haarlem" vinden we meer dan 3000 foto's in het Nationaal Archief.

Europeana
Met als zoekargument "Haarlem" vinden we meer dan 8000 foto's bij Europeana, de europese instelling die het mogelijk maakt om digitaal materiaal van museums, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties uit Europa te verkennen.

Wikipedia
Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Op Commons, het media gedeelte van Wikipedia vinden we een aantal subcategorieën onder Haarlem. Klik een subcategorie aan om de foto's te zien.

Flickr
Flickr is een website voor het delen van foto's en video's.

Haarlem in ansichtkaarten
Meer dan 300 oude ansichtkaarten van Haarlem.

Meertens instituut
Hier vind je soundbites in plaats van foto's en video's! Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Hier zijn een aantal Haarlemse muggen te horen.

Liederenbank
Weer een vreemde eend in de bijt. Hier vind je bijvoorbeeld liederen die iets met Haarlem te maken hebben.