IMG 4063Hieronder volgt een overzicht van o.a. foto's en videos over Haarlem. De in rood afgedrukte kopjes zijn aanklikbaar. Ideeën en aanvullingen voor deze rubriek kunt u sturen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

De rand van Haarlem

Als je op Google 'Haarlem' intypt en de resultaten bekijkt, valt het op dat er vooral foto's uit het historische centrum tevoorschijn komen. Maar hoe kennen 'wij Haarlemmers' ons Haarlem? De meesten zullen dagelijks na werktijd via de Randweg of de Waarderpolder terugkeren naar de stad, en daarbij het zien van het Rottepolderplein of 'de PTT toren' als 'thuiskomen' ervaren. Met deze fotoserie documenteert Koen van der Lee plekken langs de randwegen van de stad. Soms net erbinnen, soms net erbuiten. Dit lopende project is bedoeld om een breder beeld van Haarlem te laten zien. Daarbij is het ook meteen een tijdsdocument: sommige plekken zijn in twee jaar tijd alweer onherkenbaar veranderd. Het gewone van vandaag is het bijzondere van morgen: een ode aan vergankelijkheid!

 

Wendingen, Platform voor de Amsterdamse School

Wendingen inventariseert de Amsterdamse School in volle breedte. Eind 2020 waren er door kenners en liefhebber ruim 1700 objecten, 260 biografieën, en bijna 250 blogs op het platform gezet. Zoek op deze website bijv. op Haarlem.

Klik hier voor een voorbeeld van de Amsterdamse School in Overveen

 

Marius Bruijn

Een overzicht van projecten van Marius Bruijn op het gebied van geschiedenis, educatie, musea, enz. Bekijk de website.

 

Haarlem op Film


Haarlem op Film, het filmproject van Erik Willems, is een spannende zoektocht naar de ziel van de stad, met filmmateriaal uit een hele eeuw, ook aangevuld met wat Haarlemmers zelf gefilmd hebben in die honderd jaar. Ooit was Haarlem film-hoofdstad van Nederland, zeg maar gerust Hollywood aan het Spaarne met Polygoon, filmfabriek Hollandia en Multifilm.

Bekijk de documentaire Haarlem op film van Erik Willems online | Eye Film Player

 

Bosch & Vaart

De wijk Bosch & Vaart, sinds het begin van de 20e eeuw gelegen tussen de Leidsevaart en de Haarlemmerhout, is een voorbeeld van een herondekte wijk. Lees meer.

 

Monumenten.nl 

Monumenten.nl maakt u wegwijs in Monumentenland. Hier vindt u alle relevante informatie als u uw monument gaat onderhouden, restaureren, verduurzamen of aankopen. In de Monumenten Community ontmoet u andere eigenaren, deelt u ervaringen en wisselt u kennis en tips uit. Bent u op zoek naar een goede specialist? Lees de ervaringen van andere monumenteigenaren in de Bedrijvengids, of deel een review over de specialist die u heeft geholpen bij de werkzaamheden aan uw monument. Lees meer

 

FARO

FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, werkt voor en met erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, landelijke dienstverlenende organisaties en musea. Ook beleidsmakers, gemeentelijke cultuur- en erfgoeddiensten zijn belangrijke doelgroepen.

 

Library of Congress

Deze Haarlem foto's zijn onderdeel van The Photochrom Print Collection en bevat bijna  6,000 foto's van Europa en het Midden Oosten  en 500 foto's van Noord Amerika. Publicatiedatum van 1890 tot 1910. 

 

Coornhert Stichting Haarlem

In 2022 is 500 jaar geleden dat Coornhert geboren is. Lees op deze site meer over activiteiten in 2022 en over leven, werk en denkbeelden van Dirck Volckertszoon Coornhert, strijdbaar humanist, filosoof, theoloog, geleerde, grafisch kunstenaar en over zijn betekenis voor Haarlem en ver daarbuiten.

 

Geschiedenislokaal

Op deze website vind je primaire bronnen over de geschiedenis van Haarlem die bruikbaar zijn voor educatieve doeleinden. De bronnen zijn afkomstig uit het Noord-Hollands Archief, Frans Hals Museum, Teylers Museum, Bureau Archeologie Haarlem en Museum Haarlem.

Zoek je een onmisbare bron over de geschiedenis van Haarlem? De redactie van Geschiedenislokaal023 staat open voor aanvragen van nieuwe bronnen en thema's. Mochten leerlingen, studenten of docenten behoefte hebben aan bronnen over een onderwerp, dan zoekt de redactie graag mee! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vragen en/of suggesties.

 

Audiotours

In 2011 is izi.travel opgericht met als doel om steden, musea en hun verhalen te verbinden met reizigers die de wereld op een nieuwe, innovatieve manier willen verkennen: via een wereldwijd, open en gratis platform. Net zoiets als Facebook of Wikipedia.
Wandelingen, fietstochten, een rondleiding in een museum of een stadswandeling zijn beschikbaar op hun website. Hier vind je een selectie rond Haarlem.

 

Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Op Commons, het media gedeelte van Wikipedia vinden we een aantal subcategorieën onder Haarlem. Klik een subcategorie aan om de foto's te zien.

 

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek is eind 2006 gestart met het digitaliseren en publiceren van historische kranten op internet. Inmiddels zijn ruim 120 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar.  Zoek op bijv. uw familienaam of op HaarlemKlik hier voor het resultaat.

 

Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Een selectie op "Haarlem" bij de beeldbank van het RCE (de voormalige Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten).

 

Beeldbank Noord-Hollands Archief


Het Noord-Hollands Archief is hèt historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Duizenden foto's van Haarlem zijn beschikbaar.

 

Beeldbank Nationaal Archief


Met als zoekargument "Haarlem" vinden we meer dan 8000 foto's in het Nationaal Archief.

 

Spaarnestad Photo


Dit archief bevat zo'n 13 miljoen foto's. Hierbij een selectie op Haarlem (3300  foto's).

 

Europeana


Met als zoekargument "Haarlem" vinden we meer dan 2000 foto's bij Europeana, de europese instelling die het mogelijk maakt om digitaal materiaal van museums, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties uit Europa te verkennen.

 

Flickr


Flickr is een website voor het delen van foto's en video's.

 

Oneindig Noord-Holland


Een verhalenplatform voor het culturele erfgoed met de website als het digitale hart. Maar Oneindig Noord-Holland presenteert zich ook via mobiele applicaties zoals layar, QR, social media, in de krant, op regionale televisie en via publieksprojecten zoals Verhalenpaviljoen. Hier een selectie van zo'n 500 verhalen, gericht op Haarlem.

 

Haerlem.nu


Ontdek en deel het Haarlem van vroeger en nu! Iedereen kan meedoen met Haerlem.nu: Haarlemmers, Haarlem-bezoekers, erfgoedinstellingen en bedrijven. Haerlem.nu wordt ontwikkeld door een groep Haarlemse ondernemers die elk hun kennis en netwerk inbrengen om de geschiedenis van de stad te belichten: vormgevers, tekstschrijvers, uitgevers, webontwikkelaars, programmeurs, tijdschriftmakers, kunstenaars en fotografen.

 

Haarlem updates over Haarlemse historie


Haarlem updates brengt rapportages, nieuws en updates, plaatst ingezonden persberichten en agenda items over, van en voor Haarlem.

 

Centrum-Haarlem


Samenwerking binnenstad Haarlem

 

Haarlem in ansichtkaarten


Meer dan 300 oude ansichtkaarten van Haarlem. 

 

Voormalig Schoten


Op de website van de Stichting Historisch Schoten staan oude- en nieuwe foto's uit het voormalig Schoten.

 

Weblog Haarlem-Noord


Blogs over Haarlem-Noord.

 

Bakenes


De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht. Op de website van de Vrienden van Bakenes staan oude- en nieuwe foto's uit de Bakenes.

 

Scheepmakersdijk


In deze wijk vind je de sporen terug van deze eerste groei van het oude Haarlem, namelijk op de oostoever van het Spaarne. Onze wijk valt binnen de muren die rond die tijd zijn aangelegd.

 

www.garenkokerswartier.nl


Klik op www.garenkokerswartier.nl voor meer informatie over de Zijlweg en omgeving.

 

De Krim


Ofwel Het Eiland, ligt in Haarlem-Noord. In officiële stukken wordt gerefereerd aan Overdelft. De wijk bevat aan de noordzijde het Pim Mulier Sportpark en aan de zuidzijde het Kennemer Sportcenter, het CIOS, de ijsbaan en recentelijk het Ibis Styles Hotel. Lees meer.

 

Rozenprieel


Een overvloed aan oude verhalen uit het Haarlemse Rozenprieel, gecombineerd met een wijkwandeling, dat is wat de interactieve site groetenuitderoos.nl voor ogen heeft.

 

Haarlemse Hofjeskrant


Aandacht voor de Haarlemse hofjes via de Haarlemse Hofjeskrant.

 

Haarlemsbeeld.nl


Haarlemsbeeld richt zich naast het aanbieden van het laatste nieuws rondom kunst in de openbare ruimte, culturele beeldenroutes en een overzicht van alle kunstwerken in de stad, ook op onderwijs van de kunst op straat.

 

Stationsweb


De grootste online verzameling foto's uit heden en verleden van stations, haltes en stopplaatsen in Nederland. Lees meer.

 

Historisch Genootschap De Blauwe Tram


Over het trambedrijf van de NZH, de Noord-Zuid-Hollandse Vervoer Maatschappij.

 

SMZK


De Stichting Molens Zuid-Kennemerland bevordert de instandhouding van molens in Zuid-Kennemerland. Momenteel heeft de SMZK zeven molens in beheer. Lees meer.

 

Reliwiki


Onder een religieus gebouw wordt verstaan een gebouw (bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden en dak omsloten ruimte vormt) dat als hoofdgebruiksfunctie een religieuze bestemming heeft (gehad) en als zulks (nog) zichtbaar in de primaire bouwvorm te herkennen is. Hierbij is het huidige gebruik of de bestemming van het gebouw niet van belang. Lees meer.

 

Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel


Deze Stichting heeft als doel een financiële bijdrage te leveren aan restauratie en groot onderhoud van historische orgels in Nederlandse (kerk)gebouwen, o.a. in Haarlem in de Koepelkathedraal.

 

Haarlems glas-in-lood raam


De Grote kerk van De Rijp bevat een Haarlems glas-in-lood raam. Zie ook de Haerlem Nieuwsbrief van december 2016.

 

Spaarnekerk


Foto's van de Spaarnekerk in volle glorie, maar ook foto's van nu. Inclusief historische foto's van de Haarlemse tram en de Haarlemse bus.

 

Haarlemmerhout


De Vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout heeft ten doel een bijdrage te leveren aan het behoud van het Rijksmonument de Haarlemmerhout met haar cultuurhistorische en natuurhistorische waarden, voor nu en voor de toekomst.

 

Joodse Begraafplaats Overveen


De Joodse Begraafplaats aan de Tetterodeweg, vlakbij station Overveen, heeft een bijzondere geschiedenis. In 1797 werd hij gesticht door de Neie Kille (‘Nieuwe Gemeente’), een joodse gemeente die zich had afgescheiden van de Amsterdamse Hoogduitse Joodse Gemeente onder de naam Adath Jeschurun (gemeente van Jeshurun). Lees meer.

 
De Leidsevaart


De trekvaart vindt zijn oorsprong in de uitlopers van het Cager Meer in Leiden en komt in Haarlem via de Brouwersvaart, Oude Singel en Nieuwe Gracht uit op het Spaarne in Haerlem. Het Leidse deel wordt Haarlemmertrekvaart en het Haarlemse deel aanvankelijk Leidsche trekvaart genoemd. Pas na 1822 sprak men van Leidsevaart. Haarlem en Leiden exploiteerden de trekvaart voor gezamenlijke rekening en die exploitatie bleek zeer lucratief voor beide steden. In het topjaar 1677 maakten 148.397 mensen er gebruik van. De trekvaart bestaat inmiddels meer dan 352 jaar.

 

Stelling van Amsterdam


Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling is een erfgoed van wereldformaat en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Er zijn twee websites: Eén van het documentatie­centrum Stelling van Amsterdam en een website van de Provincie Noord-Holland.

 

Nederlands Instituut voor Militaire Historie


Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft meer dan duizend historische luchtfoto’s van Nederlandse steden en dorpen uit de jaren 20 en 30 online gezet. De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. De foto’s zijn o.a. te vinden op de beeldbank van het NIMH.

 

Motordienst Haarlem


Een aantal foto’s van de Motordienst gemaakt in Haarlem tijdens de mobilisatie 1939/1940 en van het uniform van de heer van Loo die te zien in in de filmpjes en tijdens de mobilisatie commandant was in Haarlem van de Motordienst. En twee films:

Moederdag viel in 1940 op zondag 12 mei. En de banketbakkersvereeniging had als een soort van hart onder riem willekeurig 1000 bonnen verstuurd onder de gemobiliseerde soldaten in Nederland. Wie z’n geluksvogel was kon die bon ingevuld opsturen naar de Nederlandsche banketbakkersvereeniging en die zorgde dat er op 12 mei een taart werd bezorgd bij zijn moeder, vrouw, of vriendin.
De film is gemaakt in de Koudenhorn kazerne. Wanneer de film is gemaakt is moeilijk te zeggen, dat zal in april/mei 1940 geweest zijn.

De tweede film bevat het kerstdiner van het tweede depot Bataljon Motordienst te Haarlem. Met na 1 minuut en 22 seconden een speech door commandant de heer van Loo (waarin hij o.a. wijst op het feit dat het eten van gans onder de omstandigheden iets bijzonders is).

 

Winter in Haarlem 1942


De winter van 1942 is een van de strengste winters sinds 1717. Zulke winters hebben we tegenwoordig niet meer. Bekijk maar eens deze 56 foto's. Ook in 1929 was het een strenge winter winter. Onderstaande video bevat een stukje over de winter van 1929 in Haarlem. Er staan vuurkorven op de Grote Markt om de daklozen en zwervers een beetje te verwarmen ….

 

Een reisje in 1817 door de familie Enschedé


28 juni 1817 vertrekt Santje Enschedé met haar moeder, broer en zussen uit Haarlem om een rondreis te maken. Ze houdt een dagboek bij.

 

Op Hoop van Zegels


Op Hoop van Zegels is een Haarlemse vereniging van verzamelaars van postzegels en poststukken.

 

Straatparels


Blog over Haarlem en Mons Aurea in het bijzonder.

 

Verhalen met Monique


Laat u verrassen met verhalen van Monique.

 

Haarlemfoto's


Site in de categorie "Haarlem door Haarlemmers". Foto's en diverse links naar andere sites over Haarlem. 

 

Nostalgisch Haarlem


Deze weblog bevat een overzicht van de fotoalbums van “Nostalgisch Haarlem”. De albums zijn zoveel mogelijk gegroepeerd, zodat het gemakkelijker is reeds geplaatste foto’s terug te vinden. En bij het plaatsen van nieuwe foto’s kan dan beter worden bepaald in welk reeds bestaand fotoalbum een nieuwe foto geplaatst kan worden. De links in deze weblog werken alleen, als je bent ingelogd met het facebookaccount waarmee je lid bent van “Nostalgisch Haarlem”.

 

Meertens instituut


Hier vind je soundbites in plaats van foto's en video's! Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Hier zijn een aantal Haarlemse muggen te horen.

 

Liederenbank


Weer een vreemde eend in de bijt. Hier vind je bijvoorbeeld liederen die iets met Haarlem te maken hebben.

 

Diverse videos over Haarlem


Hier vind je de YouTube afspeellijst Haerlem van de Historische Vereniging Haerlem.

 

Links op de Haerlem site


In de rubriek links staan verwijzingen naar websites die interessante informatie over Haarlem en omgeving bevatten.