Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Welke architectonische en stedenbouwkundige kansen en bedreigingen zijn er? Is optoppen een slimmere manier om woningen toe te voegen dan hoger bouwen op nieuwe ontwikkellocaties?

IMG-20200812-WA0000.jpg

 Beroering in Haarlemse hofjes: gemeente laat monumentale stad verdwijnen achter lelijke dakopbouwen

 

Peter-van-Buuren.jpg

In memoriam

 

aa7ef761-9889-4c45-8778-25ea9bc1b260.jpgh250w870v1552922542.jpg

De gemeenteraad lijkt in te stemmen met de bouw van twee hoge woontorens aan de rand van het historische centrum van Haarlem.

 

toren_bavo.jpg

Model van de Bavo-toren in de Hoofdwacht

Tijdens de gehele looptijd van de tentoonstelling Feesten met Van Looy kunt u in de hal van De Hoofdwacht een indrukwekkend model (1:25) van de Bavotoren bezichtigen. De maker, Theo van Paradijs, is geboren Haarlemmer en woont thans in Almere.  Hij zal op gezette tijden aanwezig zijn om uitleg te geven.

bouw_van_de_koepel_1901.jpg

De Penitentiaire Inrichting Haarlem, beter bekend als de Koepelgevangenis,  wordt naar verwachting per 1 januari 2016 buiten gebruik gesteld.

wederopbouwwijken.png

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de bekendheid, beeldvorming en waardering van de woonwijk uit de wederopbouwperiode (1945-1965) laten peilen.

huis_barnaart.jpg

Open Dagen Huis Barnaart op zaterdag 17 oktober en zaterdag 14 november.
De restauratie van Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem is met het herstel van de historische interieurafwerkingen zijn laatste fase ingegaan. Dit imposante woonhuis werd gebouwd tussen 1803 en 1807 en heeft een van best bewaarde interieurs in Empirestijl in ons land, de stijl van keizer Napoleon.

2015-11-04--Lieven-de-Key-Schilderwerk-350px.jpg

Nominatie voor de publieksprijs Lieven de Key. Nu is ook de Nieuwe Gracht 96 in de selectie opgenomen.

huisonderzoek.png

Workshop van acht middagen

Wie nieuwsgierig is naar de geschiedenis van zijn huis, hoe oud het is, wie er vroeger hebben gewoond, wat er in de loop der jaren aan is veranderd, of er ooit een bedrijf in was gevestigd, kan dat onder deskundige begeleiding in een workshop van acht vrijdagmiddagen komen uitzoeken op het Noord-Hollands Archief.

logo_heemstede_bennebroek.png

Tijdens de najaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek werd het rapport ‘Wederopbouwarchitectuur in Heemstede – inventarisatie en aanbevelingen’ gepresenteerd.

Medio 2017 is door de werkgroep Gebouw & Omgeving het initiatief genomen om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen aandacht aan de Haarlemse politiek te vragen voor de historie van de stad. Een initiatief dat in het najaar werd overgenomen door het verenigingsbestuur.

 

asfalt_dreef_350px.jpg

Er is op dit moment veel commotie in de stad over het voornemen van de gemeente het historisch deel van de Dreef te asfalteren.

De Historische Vereniging Haerlem heeft zich in hierna weergegeven brief uitgesproken tegen deze plannen.

Gerard-en-Ronald.png

Op dinsdag 19 december nam de werkgroep Gebouw en Omgeving aan het eind van hun vergadering afscheid van twee leden, en wel van Ronald Fukken en Gerard Moolenaars.

 
graft_en_beemster.png

Een tiental leden van de werkgroep Gebouw en Omgeving hebben op 20 maart j.l. een excursie gemaakt naar Graft (raadhuis, Zerkenvloer en Tuinderij) en naar West Beemster Cono kaasfabriek.).

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie