Feestelijke presentatie van het Jaarboek in het Verwey Museum Haarlem, Groot Heiligland 47.

Gevelsteen herinnert aan Kattenbakcentrale: ‘Hij geeft wat jeu aan de straat’

De openstelling op 4 mei van twee bijzondere monumenten van Stadsherstel Amsterdam bracht veel geïnteresseerden op de been.

De provincie Noord-Holland wil dat al haar panden in 2030 energieneutraal zijn. Sinds kort is de ‘dokterswoning’ bij het provinciehuis aardgasvrij.

Oorlog en bezetting: in Nederland lijkt het lang geleden, maar het is niet ver weg. Belangrijk dus om de herinnering tastbaar te houden: wat is oorlog, wat doet het met mensen? Hoe kan het dat je opeens tegenover je buren, collega’s of vrienden staat? Voor welke morele keuzes kom je te staan?

Het Joodse Gemeentegebouw, ooit landelijk bekend, kunt u vóór de restauratie bekijken. Stadsherstel vertelt over de opknapplannen en de geschiedenis van het Joodse leven in Haarlem.

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong en Khingspiratie – 7 april tot en met 10 september 2023

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed sluit raamovereenkomst met opdrachtnemers voor de begeleiding en advisering van eigenaren bij het verduurzamen van hun monument.

De bibliotheek van de Vereniging Haerlem op de zolder van De Hoofdwacht wordt beheerd door de bibliotheekcommissie, die op het ogenblik uit drie leden bestaat.

We zoeken vrijwilligers die mee willen helpen bij het onderhoud van de bibliotheek.

De Weimarrepubliek (1918-1933) was de eerste democratie op Duitse bodem. Maar het experiment faalde: in 1933 kwam Hitler aan de macht en ontstond de nazidictatuur. Toch was de Weimarrepubliek veel meer dan alleen een voorspel tot het Derde Rijk.

Lezing Patrick Dassen bij de Sociëteit Vereeniging

 

Irene Moors vertelt over Haarlem-Schalkwijk. Als jong meisje was zij met haar gezin één van de eerste bewoners van Meerwijk. De presentatrice bewaart goede herinneringen aan haar jeugdjaren op o.a. De Laurensschool, Dom Helder Camaracollege, het Schalkererf, Speeltuin Vereniging de Ring en de Stuif-Stuif.

Vrijdag 24 februari interviewt Marcel Duyvestijn in de Pletterij René van Stipriaan (De Zwijger) en burgemeester Jos Wienen over Willem van Oranje. Dit is de eerste talkshow over boeken: Met het Boek op Tafel.

"Doe het niet, zeiden mijn ouders".
Eigenwijs, koppig en vooral doorzetten. Dé ingrediënten die volgens René van der Wijden (62) nodig zijn om een kleine hoekwinkel tot een succes te maken. 

Boek van Charlotte Bogaert over de voormalige Ambachtsschool en MTS aan de Verspronckweg. Sinds 2010 volgt Charlotte Bogaert dit pand. Zij fotografeerde er toen het Sterrencollege (VMBO) daar nog huisde, tijdens de bewoning voor leegstandsbeheer, en gedurende de gehele verbouwing.

De Historische Vereniging Haerlem heeft met diepe droefheid kennis genomen van het overlijden van ons erelid Jaap Temminck

Vrijwilligers van de Ruïne van Brederode hebben bijna €13.000 opgehaald via crowdfunding om een rechtszaak tegen de eigen beheerstichting te voeren. De donatie-actie is een voorlopig hoogtepunt in een langlopend conflict over een de bekendste monumenten van Nederland.

De duurzaamheidsdiscussie maakt het hebben van een monument, of wonen in een beschermd stads- of dorpsgezicht, op dit moment eerder moeilijker dan makkelijker.

Voor leden van de Historische Vereniging Haerlem

Het muzikale trio Bijlsma²Hooglugt neemt afscheid van het Historisch Café. Daarom presenteren ze op 15 december een herinneringsboek over de 50 eerste edities.

Haarlem is een stad vol historie. Ook onder onze voeten is deze historie te vinden. Archeologische resten zijn de tastbare overblijfselen van het vroegere, alledaagse leven in Haarlem. In de tentoonstelling ‘Haarlemmerhout, alledaagse voorwerpen uit Haarlemse bodem’ gaat alle aandacht uit naar een bijzondere vondstcategorie: hout.

Verschillende kerkbesturen en gemeente Haarlem werken samen zodat kerken meer van waarde kunnen zijn voor de buurt.

Kom op 23 november 's ochtends taart eten in het Noord-Hollands Archief en doe 's avonds mee aan de Haarlem pubquiz!

De afgelopen periode is door Stadsherstel hard gewerkt aan Wilhelminaplein 12 in de oude kern van Heemstede. In de 17e eeuw was hier herberg ‘Het Dubbeld Ancker’ gevestigd, maar in de volksmond staat het ook bekend als 'de Winkel van Sientje'. Stadsherstel nodigt u uit om het resultaat te komen bekijken.

Velsen staat sinds de jaren ’40 bekend als een plek waar Romeinse forten hebben gestaan. Al lange tijd doen archeologen er onderzoek. Eerder dit jaar verscheen de eindrapportage van het onderzoek bij Velsen 2. Naar aanleiding van deze publicatie organiseert archeologiemuseum Huis van Hilde een lezingenreeks waarin vier verschillende sprekers hun visie geven op de aanwezigheid van de Romeinen in Velsen.

Een rondwandeling met Jonge Muggen in Haarlem

November is de Maand van het digitaal erfgoed. Ontdek wat Nederlandse organisaties doen op het gebied van digitaal erfgoed. De hele maand presenteren zij vakontwikkelingen op locatie en online.

Menig Haarlemmer kent Tesselschade alleen van de handwerkwinkel aan de Grote Houtstraat. De winkel, met ouderwets ijzeren uithangbord boven de onopvallende etalage, is al bijna even oud als de vereniging zelf.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land.

Tentoonstelling in Museum Haarlem van 24 september 2022 tot 20 maart 2023.

Dit najaar presenteert het Frans Hals Museum de tentoonstelling Nieuwkomers, over Vlaamse kunstenaars die tussen 1580 en 1630 de kunst in Haarlem tot bloei brachten. De tentoonstelling is van 30 september 2022 tot en met 8 januari 2023 te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem.

Dit najaar staat Teylers Museum in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In de tentoonstelling Hockney’s Eye (23 september 2022 tot en met 29 januari 2023) zijn werken van Hockney te zien in directe dialoog met tekeningen, schilderijen en natuurwetenschappelijke objecten.

Mary Admiraal + Astrid Keijser + Rob Daniëls + Trude Hol + Arnold Janssen
Peter Brunsmann + Francisca Janssen + Coby Kluitman + Afke Spaargaren
Willemien Spook + Mark Thatcher + Otie van Vloten + Ellen Wolff

College verleent bouwvergunning voor dakopbouw Brinkmannpassage

Ze willen wel, maar mogen niet. Op veel plekken wordt verduurzaming, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, niet toegestaan. Er is dan sprake van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Huis Barnaart is een vroeg negentiende-eeuws stadspaleis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem.

 

Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, wordt de nieuwe eigenaar van het bekende ‘Pannekoekenhuisje’, een voor Bloemendaal beeldbepalend gebouwtje.

Het zal in Haarlem niemand zijn ontgaan: dit jaar geven we uitgebreid aandacht aan het feit dat Dirck Volckertszoon Coornhert 500 jaar geleden werd geboren.
Nu, halverwege het jaar, is het goed om eens op een rij te zetten wat er in dit verband is gebeurd en wat er nog staat te gebeuren.

Over de uitreiking van het Haerlem Jaarboek, de Algemene Ledenvergadering van 29 juni j.l. en meer

‘Kruipend door nauwe gangen vol met zand duurt het niet lang voor je omgeven bent door absolute duisternis. Metersdiep onder de grond hoor je slechts de echo van je eigen ademhaling, de buitenwereld is stil. Het signaal van je telefoon is weggevallen. Je schijnt met een zaklamp in het duister, waar sinds de oorlog geen licht meer is geweest.’

Misdaad en straf in een Hollandse stad
Haarlem, 1673-1811

Expositie toont Van Loghems ontwikkeling van een traditioneel architect naar een pleitbezorger van het Nieuwe Bouwen.

Hello I'm local

Rondleiding door het vernieuwde Boutique hostel 'Hello I'm local' en door de historische buurt. Schrijf u snel in want vol = vol.

Het Jaarboek ligt op dit moment bij de drukker en zal binnenkort worden verspreid onder de leden. Het is weer een goed gevulde editie geworden. Vanwege een artikel over cricket zal het Jaarboek worden gepresenteerd bij Rood en Wit. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Erik van Muiswinkel, erelid van deze Haarlemse cricketclub. 

In deze tentoonstelling laat het Cultuur Historische museum Ter Aar de vondsten zien van de vroegere vuilnisbelt van Haarlem, gestort tussen 1929 en 1944 op de rietlanden tussen de Ringvaart en de Grietpolder in Leimuiden. Een overzicht van bijzondere vondsten van Haarlemse melkinrichtingen, bierbrouwerijen en persoonlijke spullen van de Haarlemmers.

Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur.

 

Teruggevonden raamreclame bij kaaswinkel verrast 84-jarige maker Frits Damave

Maarten van Oeffel, eigenaar van de kaaswinkel is blij met de vondst die verborgen zat achter een oud, volledig afgeplakt raam dat aan vervanging toe was. ,,De glaszetters renden naar binnen toen ze de illustratie ontdekten’’, aldus Van Oeffel. ,,Alsof ze een Rembrandt hadden gevonden!’’

Met 15 rijksmonumenten en prachtig aangelegde tuinen en bossen, is ook het onbekende deel van Landgoed Keukenhof het bezoeken meer dan waard

Haar energie, liefde en betrokkenheid waren een inspiratiebron voor ons allen.

De Coornhert Stichting Haarlem en de Historische Vereniging Haarlem roepen alle Haarlemse vrouwen op vrijdag 15 april om 13.00 uur naar de Grote Markt te komen, om gezamenlijk de tentoonstelling 'Kenau: Hollandse heldin' te openen. Plaats: Hoofdwacht (Grote Markt, hoek Smedestraat)

Gratis voor leden HVH

Leden van de Vereniging Haerlem worden uitgenodigd dit congres (incl. lunch) gratis bij te wonen.

20 april publiekscongres Coornhert500:  Tolerantie en samen leven

Locatie: Gravenzaal Stadhuis

Het online Rijksmuseum | Hollands landschap

Vanaf een duintop kijk je naar Haarlem. Ruisdael leidt je zigzaggend door de omgeving naar de Sint-Bavokerk van Haarlem die boven alles uittorent. Waarom gebruikte hij zo’n lage horizon?

Team Erfgoed gemeente Haarlem stelt zich voor

De Historische Vereniging Haerlem heeft het Team Erfgoed van de gemeente Haarlem gevraagd, ons te informeren over interessante erfgoedzaken die zij tijdens hun werk bij de gemeente tegenkomen.

De voegen en het metselwerk aan de buitenkant van het veertiende-eeuwse stadhuis zijn weer helemaal schoon. Het stucwerk in de Gravenzaal is opgedroogd en mooi gewit. Alleen de houten wanden en meubels worden nog in de was gezet. Het restauratiewerk klaar. En nu hebben daar de graven van Holland hun plek aan de muur weer gekregen om toe te zien of de Haarlemse politici zich wel gedragen.

Werkbezoek aan 3 OV-knooppunten

Delegaties van de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlem, ProRail, NS, het ministerie van I&W en de Vervoerregio Amsterdam brachten woensdag 9 maart een werkbezoek aan 3 OV-knooppunten.

Jubileumjaar HVHB start met drie tentoonstellingen.

Maart 2021 worden een drietal tentoonstellingen geopend en gaat het feestelijk jaar voor de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek beginnen. De openingen zijn respectievelijk op 19 maart (Het Pomphuis), 23 maart (Centraal Servicepunt Bennebroek) en 24 maart (Raadhuis Heemstede) voor genodigden.

Van huis van bewaring naar huis van de stad; Haarlem heeft zijn Koepel terug.

De gevangenis uit 1901 is dankzij een burgerinitiatief en een meewerkende gemeente in vier jaar getransformeerd in een prachtig licht interieur, waar vooral de Haarlemmer zich thuis moet voelen.

In het Noord-Hollands Archief is het Historisch Café terug van weggeweest. Na twee jaar pakken we de draad weer op.

Deze aflevering is gewijd aan Haarlem als spoorstad. De eerste treinverbinding in Nederland was tussen Amsterdam en Haarlem en werd in gebruik genomen in 1839. In datzelfde jaar was er bij het eindpunt van deze lijn al een kleine werkplaats gevestigd, nu de Hoofdwerkplaats Haarlem. Ook de Haarlemse Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagons J.J. Beijnes speelde van vrijwel begin af aan een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Nederlandse spoorwegen.


Haarlem krijgt ruim 50 nieuwe struikelstenen voor vermoorde Joden in Tweede Wereldoorlog.

Op 3 maart 2022 werden op diverse adressen  in Haarlem struikelstenen onthuld.

Wat zijn struikelstenen? (struikelstenenhaarlem.nl)
Niet om over te struikelen, maar om bij stil te staan.
‘Stolpersteine’ (Duits voor struikelstenen) noemt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947) zijn creaties die in tal van Europese steden te vinden zijn. Het zijn kleine messing plaatjes van 10 bij 10 cm die met beton verankerd liggen in het trottoir. 

Uitnodiging verkiezingsdebat gemeenteraadsverkiezingen - Thema ERFGOED

Donderdag 10 maart 2022
20:00-22:30 uur
Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1 2013 DA Haarlem

Evenals bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen organiseert de Historische Vereniging Haerlem een verkiezingsdebat over het thema erfgoed met vertegenwoordigers van de Haarlemse fracties in de gemeenteraad. Aan de hand van een aantal thema’s en bijhorende stellingen zal dit voor Haarlem belangrijke onderwerp worden besproken.

Viering van het vijfhonderdste geboortejaar van Coornhert.

Dit jaar wordt in Haarlem het vijfhonderdste geboortejaar van de strijdbare en inspirerende humanist Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590) herdacht en gevierd, met een uitgebreid programma aan evenementen.

Nieuwsbrief Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) met onder andere: de gemeente Haarlem en kerkeigenaren slaan de handen ineen om kerken ook in de toekomst maatschappelijk relevant te laten zijn voor de directe omgeving.

Lees de NHA nieuwsbrief februari 2022

Artikel over het ontstaan van historische verenigingen.

Zodra het museum Haarlem weer open is kunt u in het Gasthuis van Museum Haarlem genieten van kleine expositie met werken van Jan van Borssum Buisman.

In een aflevering van BinnensteBuiten in januari 2022 was het Hofje van Noblet te zien. Het Haarlemse Hofje van Noblet opent de deuren en bewoonster Marja en Tineke vertellen over de geschiedenis en hoe het is om in een hofje te wonen.

Museum Haarlem gaat op 19 januari even open als sportschool!

In aansluiting op acties van de theaters (Theater Kapsalon) op woensdag laten ook de  Nederlandse musea zich horen met een ludiek protest: De Museum Gym. Musea door heel het land openen voor één dag hun deuren om aandacht te vragen voor meer eenheid, openheid en eerlijkheid in de versoepelingen van de corona maatregelen. Woensdag kun je dus niet alleen je haar laten doen in theaters maar ook gymmen in musea!

Dit jaar wordt het vijfhonderdste geboortejaar van onze stadsgenoot Coornhert uitgebreid herdacht en gevierd.
Volgens Wim Cerutti, voorzitter van de Coornhert Stichting Haarlem is Dirck Volckertszoon Coornhert met Frans Hals de belangrijkste Haarlemmer ooit en een van de meest waardevolle cultuurdragers van ons land. Kampioen van de tolerantie, strijder voor vrijheid en gelijkwaardigheid, schrijver van zo’n 150 boeken en pamfletten, grafisch kunstenaar met 300 prenten op zijn naam.

ICTBeheer

De Historische Vereniging Haerlem zoekt een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen.

Heb je belangstelling in een  verdieping in het ICT-vak en ben je geïnteresseerd in de historie van Haarlem, laat je dan niet afschrikken door de omgeving.

Met onder andere 60 jaar persfoto’s online bij het Noord-Hollands Archief.

Het Noord-Hollands Archief heeft een schat in huis: de collectie Fotopersbureau De Boer met beeldmateriaal van 1945-2005 uit Noord-Holland.

Uniek raam in Joost Swarte’s ‘klare lijn’ onthuld in de Oosterkerk Hoorn.

Het nieuwste glas-in-loodraam van Joost Swarte werd vrijdagmiddag 17 december 2021 in de Oosterkerk onthuld. De geschiedenis van de stad wordt in 90 raampjes met water als aanjager en bedreiging van welvaart in het kunstwerk getoond.

De H. Pastoor van Arskerk is een voormalige Rooms-katholieke kerk in Parkwijk, Haarlem-Oost en is zo duurzaam mogelijk verbouwd.

Wonen in een bijzonder pand

Station Rijksstraatweg Haarlem, onderdeel van de Haarlemmermeerlijn die in 1912 in gebruik werd genomen.

Terugblik op de verjaardag van Haarlem

Haarlem 776 jaar is ingetogen gevierd!
Op 23 november vierde Haarlem het 776e jaar van de stadsrechten. In de aanloop naar de verjaardag organiseerde de Historische Vereniging Haerlem op zaterdag 20 november 's ochtends een wandeling langs herbestemde kerken en 's middags een drietal bierproeverijen in Het Onderhuis van De Hoofdwacht.

Pieter Teylers Huis is weer open

Niemand minder dan koningin Máxima heeft op 30 november de voormalige woning van een van Haarlems bekendste inwoners ooit geopend: het huis van Pieter Teyler

Sporen van enorm Romeins fort ontdekt in Velsen

Historici zijn opgetogen over de vondst van sporen van een groot Romeins legerkamp bij Velsen. Het gaat om een heus castra, dat duizenden soldaten kon herbergen.

Monument voor Van Borssum Buisman

Eerder dit jaar verscheen een bijzonder boek over een uitzonderlijk mens en kunstenaar, de Haarlemse beeldhouwer Jan van Borssum Buisman. De auteur, Willem Veenhoven, is geen kunsthistoricus, maar was internist in het Kennemer Gasthuis. Het boek heeft daarmee aan kracht gewonnen, want kunsthistorisch vakjargon en hoogdraverij ontbreken gelukkig. De schrijver blijkt een zeer goed waarnemer en is erin geslaagd, na jaren van onderzoek en bestudering van het werk van Van Borssum Buisman (vBB), ons een gevoelig en diepgravend beeld van deze kunstenaar te presenteren. 

Eresaluut voor een vader

Wie op zijn vijfentachtigste een boek publiceert over zijn vader die al bijna zestig jaar dood is, moet wel een bijzondere band met hem hebben gehad. Ik vraag de auteur, Johannes van der Weiden (1936) hier naar....

Johannes van der Weiden, Mathé van der Weiden (1890-1963). Sierkunstenaar. Waanders Uitgevers, Zwolle, 2021, 144 pag. Winkelprijs € 24,95.

Peter Sprangers over Haarlemse tegels

In 1621 tekent Jan van de Velde vanaf de ruïne van het huis ter Kleef de rookpluimen van het plateel- en pottenbakkerskwartier. Dat maakt nieuwsgierig naar het product en de ambachtsman. Verbeelding op klei in een rijkelijk palet dat door een gloednieuwe publicatie voor u ontsloten wordt.

"Bedrijven kijken nu naar Haarlem"

Kwamen er vroeger nog mensen terecht die de verkeerde afslag in hun leven hadden genomen, zo komen er binnenkort mensen samen die aan hun toekomst willen werken: de oude koepelgevangenis in Haarlem. De verbouwing van het rijksmonument is bijna klaar en over zo'n twee maanden gaat de vernieuwde Koepel definitief open.

In het kader van de Haarlemse Kunstlijn 2021

U bent van harte welkom om deze expositie te bezoeken op vrijdag 5 november van 18.00 uur tot 22.00 uur en zaterdag 6 november en zondag 7 november tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

Jubileumtentoonstelling Kunst Zij Ons Doel

 

Provinciale plannen in binnenduinrand Santpoort zijn dreiging voor agrarische bedrijven

Zonder zijn inspanningen was molen De Adriaan nooit herbouwd

Families De Vries rond 1600: de Burgemeester, de Schilder en de Beeldhouwer

Boekpresentatie 'Dagklad, de Haarlemse jaren' van Marius Jaspers

Zeldzame middeleeuwse sculptuur van Rijksmuseum toegeschreven aan Claus Sluter

Inzet voor hofjes in Haarlem en Nederland

Boekbespreking door Wim Cerutti

Margreeth Pop ontvangt de Penning van Verdienste van burgemeester Jos Wienen.

Han-Leroi-Foto-United-Photos-Toussain-Kluiters.jpg

De trouwe stadsgids Han Leroi werd vrijdag verrast met toespraakjes, een erespeld, een oorkonde én live tangomuziek. Vriendin Meta zat in het complot. 

 

image_KCYhgLT0itLxtdgUqBSyiw.jpg

Met onder andere de Depotkast nr. 5 "Schatten uit de beerput"  

 

TijdschriftvandeRijksdienstvoorhetCultureelErfgoed20212online.jpg

Het is alsof koning Lodewijk Napoleon daar elk moment zijn logeerkamer uit kan komen lopen.  

 

20-05-2021-Geschiedenistafel.jpg

Sociëteit Vereeniging 20 mei Online lezing "Hedendaagse kwakzalverij in historisch perspectief"

 

takels.jpg

Stichting De Nieuwe Blauwe Tram heeft op zaterdag 8 mei het tweede rijtuig van deze tram in ontvangst genomen 

 

178465474_4018376784890863_2785683402689670964_n.jpg

Negen Haarlemmers zijn ter gelegenheid van de Lintjesregen onderscheiden

 

450px-Sculptuur_Godfried_Bomans_1.jpg

Fred Berendse, voorzitter van het Godfried Bomans Genootschap geeft een virtuele rondleiding "Met Bomans door Haarlem" via Zoom

 

KaasBroodDrieluik.jpg

Podcastserie vanaf 22 april online te beluisteren. 

 

b2ap3_large_image00_20210417-135428_1.jpg

Joop Hoogendoorn, geboren en getogen in de Burgwal, start in 1923 in de Hagestraat een drukkerij. Op 29 april 1943 valt de Sicherheitsdienst de drukkerij binnen.....

 

image-4-600x450.jpg

Huis Eindenhout is weer te bewonderen in haar oorspronkelijke roomwitte kleur.

 

b2ap3_large_135-750-valeriusplein-7-nb1.jpg

Op Nationale Poepdag presenteert Stadsherstel Amsterdam één van de weinige openbare toiletmogelijkheden die er voor vrouwen waren in de binnenstad van Amsterdam. 

 

image_CwLcD5Qg6vuLHzMw7FBGsQ.jpg

De nieuwsbrief april 2021 van het Noord-Hollands Archief is uit! 

 

Subcategorieën

 

De werkgroep Jonge Muggen

is opgericht om jonge Haarlemmers te laten kennismaken met de rijke geschiedenis van Haarlem.

Om ze te laten beseffen dat de stad waarin zij wonen, naar school gaan en zich vermaken, een stad is waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Er zijn veel verhalen te vertellen. De leden van de werkgroep staan er stuk voor stuk borg voor, dat zij die verhalen op een boeiende manier kunnen overbrengen.

We ontwikkelen verschillende activiteiten in en rond De Hoofdwacht voor de jeugd.

Voor scholen zijn er speciale programma’s ontwikkeld in samenwerking met Stichting Erfgoed Educatie Haarlem.  
Op verzoek kunnen we programma’s op maat maken.
Klik op onderstaande link om onze activiteiten te bekijken
of te reserveren. 

        overzicht activiteiten

        Jonge Muggen archief

        fotoalbum

 

De werkgroep

bewoners van de hoofdwacht

bestaat uit:
Ingrid Bartels, Angele Ferron, Annelies Homburg,  
Andrea Roosen, Corrie Versteeg-Moorlag, Helene Oomen en Aad Zeilstra

Contact

Werkgroep Jonge Muggen

Contactpersoon: Andrea Roosen

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

      

vdeijndeVan den Eijnde in Beeld

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie