Jonge Muggen

De werkgroep Jonge Muggen

is opgericht om jonge Haarlemmers te laten kennismaken met de rijke geschiedenis van Haarlem.
Om ze te laten beseffen dat de stad waarin zij wonen, naar school gaan en zich vermaken, een stad is waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Er zijn veel verhalen te vertellen. De leden van de werkgroep staan er stuk voor stuk borg voor, dat zij die verhalen op een boeiende manier kunnen overbrengen.

We ontwikkelen verschillende activiteiten in en rond De Hoofdwacht voor de jeugd.

Voor scholen zijn er speciale programma’s ontwikkeld in samenwerking met Stichting Erfgoed Educatie Haarlem.  
Op verzoek kunnen we programma’s op maat maken.

Jonge muggen bestaat uit:

Ingrid Bartels, Angele Ferron, Helma en Johan Groeneveld, Annelies Homburg,  
Andrea Roosen, Emmy Stover, Corrie Versteeg-Moorlag en Aad Zeilstra

Contact

Werkgroep Jonge Muggen
Contactpersoon: Andrea Roosen

Een speurtocht met oog voor gevels en geveltekens
Lopend of fietsend door de stad, heb je oog voor de weg of de winkel waar je moet zijn.Maar kijk je wel eens omhoog?

kijk omhoog

Tot 1795 hadden huizen een naam of was er met een steen of uithangbord te zien wat er te koop was of wie er woonde. Zo heette bijvoorbeeld een smederij ‘De gekroonde hamer’.  Of iemand uit Aken woonde ‘In het wapen van Aken’. Toen er huisnummering kwam, verdwenen de gevelstenen geleidelijk. Toch zijn er nog wel honderd in de Haarlemse binnenstad te vinden. Tegenwoordig worden er zelfs weer nieuwe gevelstenen gemaakt.

De werkgroep Jonge Muggen heeft voor kinderen van 10 tot 12 jaar een gevelstenen speurtocht opgezet. De tocht begint bij De Hoofdwacht en duurt ongeveer een uur. Wij zien graag dat jonge mensen om zich heen kijken en zich bewuster worden van de stad waarin zij leven.

Deze speurtocht is geschikt voor Primair Onderwijs / groep 7-8

Kosten: brochure

per stuk  € 1,00
15 stuks € 12,50
Informatie en bestellen van de brochure: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie