Geveltekens

De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) heeft aandacht voor de Haarlemse geveltekens in het algemeen.

De stichting zet zich in voor:
  • Het inventariseren en documenteren van de geveltekens die zich binnen de gemeente  Haarlem bevinden

  • Alle soorten van geveltekens, dus niet alleen gevelstenen, maar ook gevelreclames,   -ornamenten, -decoraties etc.

  • Het opsporen van verdwenen gevelstenen

  • Het adviseren over de restauratie van aanwezige gevelstenen of nieuw aan te brengen gevelstenen

  • Het stimuleren van het ontwerpen en maken van nieuwe gevelstenen en andere geveltekens

  • Het zoeken naar subsidies, sponsoring en donaties. Het gaat om het behoud van een deel van ons cultureel erfgoed

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Martin van Bleek, voorzitter
Martin Busker, projectleider/vicevoorzitter
Martin Scheringa, secretaris
Jos de Bruijn, penningmeester
Ton Apon, onderzoeker gevelopschriften
Peter van Graafeiland, adviseur

Contact:

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem
Bezoekadres:
Grote Markt 17
Postbus 1105
2001 BC HAARLEM
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bankrekeningnummer van de SGVH is  NL18 INGB 0008 2667 15  t.n.v. SGVH te Haarlem. Het Kamer van Koophandel nummer is 41226915. De Historische Vereniging Haerlem voldoet aan de ANBI status: donaties aan de vereniging zijn fiscaal aftrekbaar. Donaties voor SGVH komen op een goede plaats terecht.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

Op de Haerlem website komt steeds meer informatie beschikbaar over geveltekens

Geveltekens op de Haerlem website 1196 Spaarne 108 Het Zeilend Schip

Al geruime tijd ben ik bezig om vanuit het grote archief van Martin Busker per gevelteken een korte beschrijving samen te stellen. Dit is al eerder gemeld in het Haerlem Nieuws en het is weer tijd om te vertellen waar we nu staan.  ​Inmiddels is de score op de website bijna 200 beschrijvingen

(de geveltekenslijst en de geveltekenskaart -kies in deze kaart rechtsboven de geveltekens). De beschrijvingen geven inzicht in de achtergrond van het gevelteken en de directe omgeving waarin zij is te vinden. De opzet is om het voor de geïnteresseerde lezer interessant te houden zonder al te technisch te worden. Als voorbeelden zou ik graag de gevelstenen 'Het Zeilend Schip' aan het Spaarne 108 en 'In den Rosbaer' aan de Botermarkt 13 willen noemen.

Geveltekens op de Haerlem website 1025 Botermarkt 13 In den Rosbaer

 

 

Spaarne 108 is een pand waaraan sinds de bouw in de 17de eeuw niet veel is veranderd en is één van de best bewaarde gevels van Haarlem en daarmee een unicum. Bovendien is het jarenlang de plek geweest waar de bekende Haarlemse schilder Kees Verwey heeft gewoond en gewerkt. We kunnen alleen de buitenkant van het huis zien, maar binnen is nog veel origineel, want Verwey hield niet zo van veranderen. De vereniging Hendrick de Keyser zorgt nu voor het geheel. Leuk detail naast alle geveltekens, is de gevelsteen ter hoogte van de begane grond met een afbeelding van een man en een vrouw in 17-eeuwse kledij. Zeer waarschijnlijk gehakt door Kees Verwey zelf.

Op de Botermarkt zijn veel gevelstenen te zien en zelfs een hofje. Naast dit hofje, op nummer 13, is een prachtige gevelsteen opgenomen. Je ziet deze ter hoogte van de eerste etage tussen de ramen. In het verleden was de voorstelling op de steen qua duidelijkheid sterk teruggelopen. Je kon je er veel bij voorstellen maar in dit geval doet een kleurtje wonderen. De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) doet met Martin Busker en Peter van Graafeiland altijd enorm haar best om dit soort gevelstenen, na eventuele restauratie, een schitterend historisch verantwoord uiterlijk te geven. Dit is nodig omdat stenen soms vele jaren geen onderhoud meer hebben gehad, waardoor, zoals hier het geval was, de voorstelling niet meer tot zijn recht komt.

Olga van der Klooster heeft de restauratie gedaan en voor het polychromeren de steen minutieus op verfresten onderzocht om de originele kleuren te bepalen.

Inschakeling van specialisten zoals Olga van der Klooster en Myrthe Smith, zorgt voor een verantwoord historisch kleurgebruik en daarmee het behoud van de steen.

Al met al een reden om eens via de website te kijken hoe deze pareltjes van historisch Haarlem er uitzien, want daar zijn ze altijd zichtbaar. Maar een wandeling kan natuurlijk ook. De website met de geveltekenlijst en -kaart van de SGVH is ook te raadplegen op je mobiele telefoon, zodat je de gegevens altijd bij de hand hebt en niet alleen van deze twee, maar van nog eens tweehonderd adressen in Haarlem.

De Haerlem website wordt steeds verder aangevuld en is volgens mij de aandacht van onze leden meer dan waard. Wellicht levert dat nog leuke aanvullingen op. Wij houden ons aanbevolen!

Martin Scheringa
Secretaris SGVH.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie