Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Koen Vermeij vertelt in een aantal stappen over de bouwgeschiedenis van de Bavo.

 

Op 10 februari 2020 organiseerde de werkgroep Evenementen en Lezingen een lezing over de bouw van de Grote of St. Bavokerk gehouden door ons lid Koen Vermeij.Aan de hand van een bouwdoos met daarin de St. Bavo in 80 onderdelen, vertelde hij in een aantal stappen over de bouwgeschiedenis van de kerk.

In zijn, in het najaar van 2020, uitgekomen boek 'HAARLEM VOOR BAVO!' vertelt hij opnieuw de bouwgeschiedenis, maar nu gezien door de ogen van pastoor Jacob van Nieuwkercken, die gedurende de hele bouwtijd als ooggetuige verslag doet van de bouw van het koor, het schip, de toren, maar ook van de financiële problemen en andere tegenslagen tijdens het bouwen.

De lezer is getuige van het wel en wee van de inwoners van Haarlem. Zo steekt hij/zij heel wat op over de stadsgeschiedenis. Nu niet uit de mond van een stadsgids maar'waarheidsgetrouw' opgetekend in de dagboeken van Van Nieuwkercken die zijn bewondering voor de kunstproducten, de schilderingen, het beeldhouwwerk, het orgel en hun makers niet onder stoelen of banken steekt. Dat alles naverteld door Vermeij.

Het boek is geschreven in een heldere begrijpbare taal en verluchtigd met vele tekeningen en foto's en voorzien van diverse bijlagen waaronder de authentieke levensbeschrijving van de heilige Bavo en de door hem verrichte wonderen. Vertaald in het Nederlands.

Het is jammer dat de kersttijd alweer achter ons ligt want dit boek past uitstekend onder de kerstboom van eenieder die de BAVO een goed hart toedraagt en geïnteresseerd is in de geschiedenis van Haarlem in brede zin.

Het boek is verkrijgbaar -ook online – bij de Haarlemse en Heemsteedse boekhandel voor de prijs van € 27,50.

Remmert Pels


Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie