Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Grootste hofjesbezitter van Nederland 

 

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijke monumentenorganisatie, heeft dankzij een particulier legaat en met steun van de BankGiro Loterij het Teylers Hofje in Haarlem gekocht van de woningcorporatie Elan Wonen. Het Teylers Hofje is het tiende hofje in bezit van de Vereniging, waarmee 'Hendrick de Keyser' de grootste hofjesbezitter van Nederland is.

Een kwetsbaar monument

Het imposante gebouw aan de Koudenhorn in Haarlem wordt toegevoegd aan de collectie van ruim 430 historische huizen en monumenten die de Vereniging verspreid over het land bezit, onderhoudt en verhuurt. Het Teylers Hofje vormt een prachtige aanvulling op de Haarlemse collectie huizen waaronder ook Huis Hodshon aan het Spaarne en Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht. Deze neoclassicistische monumenten met hun fraai gedecoreerde interieurs dateren alle uit de periode rond 1800 en horen tot de mooiste architectuur in ons land uit de patriotten- en Franse tijd. De huisjes van het Teylers Hofje blijven, conform de testamentaire bepalingen van Pieter Teyler, verhuurd worden aan alleenstaande vrouwen van 50 jaar en ouder met een bescheiden inkomen.

Een unieke erfenis

Pieter Teyler van der Hulst was de grondlegger van Teylers Museum en verantwoordelijk voor de stichting van twee genootschappen, het Teylers Hofje en de Teyler leerstoel aan de Universiteit van Leiden. In zijn testament werd opgenomen dat het hofje dat hij in 1752 had gesticht, moest worden uitgebreid. Spoedig na zijn dood in 1778 besloten de directeuren van de Stichting tot de bouw van de beroemde Ovale Zaal van het Teylers Museum en een nieuw te bouwen hofje aan het Spaarne. Architect Leendert Viervant verkreeg beide opdrachten en tussen 1780 en 1784 werd het Teylers Hofje gerealiseerd.

Imposant hofje met originele regentenkamer

Het pand is exemplarisch voor een hofje met huisjes gebouwd rond een binnenplaats en een pomp in het midden. Het neoclassicistische poortgebouw voor het hofje is met haar imposante losstaande zuilen uniek in Nederland: de regentenkamer in dit gebouw is compleet in originele staat inclusief een houten maquette van het hofje en een schilderij waarop de vijf directeuren van Teylers Stichting, de secretaris en de architect Viervant zijn afgebeeld.

De aankoop van het hofje met zijn regentenkamer en diens historische interieur door monumentenorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser in partnerschap met de BankGiro Loterij onderstreept het kunsthistorische belang van het hofje en geeft het de bescherming die het verdient.

(bron: Erfgoedstem)

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie