Evenementen en Lezingen

De werkgroep organiseert excursies en lezingen, zoals busexcursies en de jaarlijkse Luilakwandeling.

Leden van de werkgroep

  • Mariska Krikken
  • Joan Patijn
  • Remmert Pels
  • Elisabeth Rybczynska
  • Tineke Sleeking

Contact
De werkgroep is bereikbaar via
Werkgroep Evenementen en Lezingen t.a.v. Mariska Krikken
Postbus 1105
2001 BC Haarlem
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

Bezoekers aan evenementen, georganiseerd door de Historische Vereniging Haerlem, stemmen in met het vastleggen van zichzelf op beeld- en geluidsdragers en de openbaarmaking hiervan. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.”

Activiteiten blog

In deze rubriek vind je verslagen en foto's van de huidige en recente activiteiten bij de Historische Vereniging Haerlem.

Over de activiteiten die verder achter ons liggen (de periode 2010-2017), kunt u onze documentatie raadplegen via de knop hieronder.
Lezing over de terugkeer van Joodse Haarlemmers (1945-1950)

Dinsdag 14 december 2021 hield Mike Hos naar aanleiding van zijn artikel in het Haerlem jaarboek een online lezing over de Joodse gemeenschap in Haarlem.

De directe naoorlogse geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Haarlem is voor velen een onbekende geschiedenis. Na de ontberingen van de oorlogsjaren moesten de overlevenden het Joodse leven in Haarlem weer opnieuw opbouwen. Een zware last die gemeenschap grotendeels zelf moest dragen.
 
In navolging van het onderzoek van Wim de Wagt en Kees van der Linden, gaf Mike Hos een digitale lezing  waarin hij uiteenzette hoe de eerste vijf jaar van de Joodse gemeenschap er uitzagen. Hoe werd de gemeenschap ontvangen? Welke problemen ondervond deze?
 
Mike Hos is 26 jaar oud en geboren in Haarlem. Hij heeft geschiedenis en stadsgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn interesse gaat uit naar migratiegeschiedenis, Europese Joodse geschiedenis en Haarlemse geschiedenis. In het Haerlem jaarboek van 2020 heeft hij een artikel geschreven.
 
De lezing was digitaal toegankelijk voor leden en niet-leden van de Historische Vereniging Haerlem, er waren geen kosten verbonden aan het bijwonen van de lezing, aan het eind werd een vrijwillige donatie gevraagd.