Erfgoed

In het najaar van 2016 is de projectgroep Erfgoed opgericht, een invulling van het beleidsplan om tot een "nieuw monumentenbeleid" van de vereniging te komen. Sinds de vaststelling van dit vorige beleidsplan is het wettelijk kader rond monumenten en erfgoed met de nieuwe omgevingswet en de erfgoedwet sterk in beweging geraakt.

 

De vereniging moet een nog meer herkenbare rol gaan spelen op het gebied van erfgoed en monumenten. De vereniging doet van oudsher veel op dit gebied, maar de aandacht is soms te ad hoc, een bindende visie voor alle activiteiten van de vereniging zou de sterke punten van de vereniging hier nog kunnen versterken. Een meer uitgesproken rol voor de vereniging ligt hier ook gezien de terugtredende overheid op dit veld in het kader van de nieuwe wetgeving.

De visie van de vereniging op het begrip erfgoed en de rol van de vereniging op het gebied van erfgoed, het beschermde stadsgezicht en ontwikkelingen in de regio gaat worden uitgewerkt. Tevens  zal de oprichting van een platform voor monumenteneigenaren ter hand worden genomen.

Komt er dan toch leven in het plan om boerderij Noord-Akendam in Haarlem-Noord te renoveren? Wijkplatform Leefbaar Vondelkwartier is gestart met een crowdfundingsactie

Wijkplatform Leefbaar Vondelkwartier is gestart met een crowdfundingsactie om te laten zien dat het Vondelkwartier behoefte heeft aan een ontmoetingsplek. Daarvoor moet de boerderij eerst gerenoveerd worden. De 17e-eeuwse boerderij ligt er tot op de dag van vandaag vervallen bij. In 2022 werd het gemeentelijke monument wind- en waterdicht gemaakt in afwachting van een herbestemming, maar die is tot nu toe nog niet zeker.

Tekening
De bedoeling is om in totaal 50.000 euro op te halen voor 1 januari 2025. Doneren kan door het aankopen van een tekening van Noord-Akendam, getekend door Eric Coolen. Een tekening kost 25 euro en voor twee tekeningen betaal je 40 euro.

Om een halve ton op te halen zullen er zo’n tweeduizend tekeningen verkocht moeten worden. Dat is niet genoeg om de boerderij te renoveren, maar dat is ook niet het directe doel van de crowdfunding. Thea de Roos is voorzitter van het wijkplatform en initiatiefnemer van de actie. „Met de crowdfunding willen we de zichtbaarheid van de boerderij vergroten. Het geld zal worden gebruikt als ondersteuning aan de renovatie, een duwtje in de goede richting. We begrijpen dat 50.000 euro lang niet genoeg is om alles te bekostigen, maar we willen laten zien dat het leeft in de buurt.”

Skaeve Huse
Noord-Akendam kwam in 2021 in de belangstelling, toen de gemeente plannen bekend maakte om naast de boerderij Skaeve Huse neer te zetten. Dat zijn woningen voor onaangepaste Haarlemmers. Als deze woningen er komen, moet de boerderij ook gerenoveerd worden. Dat vond het wijkplatform tenminste. Inmiddels heeft de gemeente een bestemmingsplan voor de woningen klaarliggen. Daarin staat ook dat de bedoeling is dat Noord-Akendam wordt hersteld. Tussen 2008 en 2019 was het plan voor Noord-Akendam om omgetoverd te worden tot een sauna, in opdracht van Sauna van Egmond. In combinatie zou een ander deel een medisch kinderdagverblijf worden. De sauna bleek uiteindelijk te duur en het dagverblijf paste volgens de gemeente niet bij het landschap.

Lees verder

 

Bekijk onderstaande reportage gemaakt door Geja Sikma op 12 oktober 2021.

 

 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie