Na een lang voortraject zijn de werkzaamheden aan de voormalige koepelgevangenis in Haarlem op 3 juni gestart. 

 

Na een lang voortraject zijn de werkzaamheden aan de voormalige koepelgevangenis in Haarlem op 3 juni gestart. De monumentale koepel moet ruimte gaan bieden aan onder meer een instelling voor hoger onderwijs, een filmtheater en horeca. Ook de rest van het oude gevangeniscomplex wordt herbestemd.

In het koepelgebouw worden nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die gaan ruimte bieden aan onderwijslokalen, alsook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers. Voorts wordt in het koepelgebouw een nieuwe kelder gerealiseerd voor een filmtheater met 600 zitplaatsen, verdeeld over zes zalen.

Werkzaamheden
De eerste fase van de bouw bestaat uit het verwijderen van de huidige 'losse' constructie – waartoe de sanitaire toren, controlekamer, bewakerstoren en de lift behoren. Vervolgens wordt gewerkt aan het maken van de nieuwe begane-grondvloer, het schilderen van de stalen spanten en het isoleren van het koepeldak.

Onder de begane grond wordt de inpandige kelder van zes meter diep uitgegraven; op de begane grond komt de staalconstructie met vloeren voor het hoger onderwijs en andere voorzieningen, meldt ontwikkelaar en bouwer HBB Groep. De cellen, 200 in totaal en verspreid over vier ringen, blijven intact en worden werkplekken, winkeltjes, overlegruimten en ateliers.

Ontwerp
Het gevangenisterrein rond de koepel zal ook worden getransformeerd en plaats gaan bieden aan onder meer studentenwoningen en woningen in het sociale segment, detailhandel en horeca. De voormalige directeurswoningen en het entreegebouw gaan onderdak bieden aan een hotel-restaurant naar ontwerp van FARO architecten en Mulderblauw.

De woningen – transformatie van bestaande gebouwen op het terrein en nieuwbouw – worden ontworpen door reA, Architectenbureau J. van Stigt en FARO Architecten. Het ontwerp voor de transformatie van het monumentale koepelgebouw is in handen van Architectenbureau J. van Stigt; de inbouw van de koepel is een ontwerp van reA. Het stedenbouwkundig plan voor het gehele project is van FARO architecten in samenwerking met reA en Hosper.

Bron: Architectenweb

 

Foto: Wikimedia Commons