Exposities

Onze huidige- en eerdere exposities

De Historische Vereniging Haerlem organiseert regelmatig exposities. De meeste vinden plaats in De Hoofdwacht, maar het gebeurt ook wel dat we op andere interessante locaties exposeren.
Hieronder vindt u een lijst van exposities die we in het verleden hielden, maar ook een overzicht van onze actuele- of toekomstige exposities.

Voor meer informatie over lopende projecten kunt u hiernaast de link naar onze agenda gebruiken.

Waar: De Hoofdwacht, Grote Martkt 17
Entreegeld: gratis
Startdatum evenement: 2008-04-26
Einddatum evenement: 2008-09-28
Website: https://www.haerlem.nl

De expositie Onbeschermd Verleden toont waardevolle Haarlemse bebouwing die min of meer vogelvrij is.

'Onbeschermd Verleden' in de Hoofdwacht

Niemand hoeft er bang voor te zijn dat monumenten als de Amsterdamse Poort of het Teylers Museum gesloopt zullen worden. Deze rijksmonumenten zijn goed beschermd. Maar hoe zit dat met de Zuid-Oosterkerk aan de Richard Holkade? En hoe is het gesteld met de karakteristieke Kastanjestraat in Haarlem Noord? Het behoud daarvan hangt slechts af van de goede wil van de eigenaar. Het is onbeschermd verleden. Haarlem heeft veel van dat onbeschermde verleden.
De historische vereniging Haerlem wijdt aan dit thema haar jaarlijkse tentoonstelling in de Hoofdwacht.

Haarlem kent 1182 rijksmonumenten. Daarnaast heeft de gemeente 80 objecten als gemeentelijk monument aangewezen. Sinds eind 2007 is er - naar aanleiding van het Burgerinitiatief - een bestuurlijk proces aan de gang waarbij wellicht nog eens 700 tot 800 objecten als gemeentelijk monument zullen worden aangewezen.

Maar ook onder de overige gebouwde omgeving bevindt zich veel dat het verdient ongeschonden behouden te blijven. Veel waardevolle bebouwing is min of meer vogelvrij. Het is schokkend om te zien dat zich onder die vele woningen en gebouwen dierbare ankerpunten voor iedere Haarlemmer bevinden. De tentoonstelling toont een selectie van deze waardevolle bebouwing, waarvan, als de nood aan de man komt, sloop niet is te voorkomen. Wettelijke middelen of de politieke wil daartoe ontbreken.

De tentoonstelling 'Onbeschermd Verleden' is elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken in De Hoofdwacht, Grote Markt 17, voor het eerst op 26 april; de tentoonstelling eindigt op 28 september aanstaande.

De tentoonstelling is samengesteld door Ton Cornet, Gerard Moolenaars en Theo Vermeij. De briefkaarten die tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar zijn, zijn gesponsord door Pre-Wonen.

 

IMG 0129

IMG 0131

 IMG 0128

IMG 0127

IMG 0126