Exposities

Onze huidige- en eerdere exposities

De Historische Vereniging Haerlem organiseert regelmatig exposities. De meeste vinden plaats in De Hoofdwacht, maar het gebeurt ook wel dat we op andere interessante locaties exposeren.
Hieronder vindt u een lijst van exposities die we in het verleden hielden, maar ook een overzicht van onze actuele- of toekomstige exposities.

Voor meer informatie over lopende projecten kunt u hiernaast de link naar onze agenda gebruiken.

Waar: De Hoofdwacht, Grote Martkt 17
Entreegeld: gratis
Startdatum evenement: 2009-04-25
Einddatum evenement: 2009-09-26
Website: https://www.haerlem.nl

‘Zicht op Haarlem’ Expositie over Haarlemse zichtlijnen.

‘Zicht op Haarlem’
Expositie over Haarlemse zichtlijnen.

Vanaf 25 april t/m 26 september 2009, elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur in De Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem. De toegang gratis.

Wie Haarlem uit de verte nadert, weet snel dat hij op de goede weg is, zodra het bekende silhouet van de Grote Kerk opduikt. Zo is er meer dat op onverwachte momenten opdoemt:  Molen De Adriaan, de markante Koepelgevangenis, de prachtig heldere toren van de Bakenesserkerk of de Kathedrale basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart. Net zo belangrijk als deze monumenten zelf is het uitzicht op deze gebouwen. Deze zogenaamde zichtlijnen zijn een vaak onderbelicht aspect. Een speciale expositie Zicht op Haarlem in De Hoofdwacht brengt deze zichtlijnen in beeld.
De zichtlijnenkaart van de stad is van immense betekenis. Zichtlijnen maken Haarlem tot wat het is, tonen de kritische punten, en kunnen bij stedenbouwkundige planning helpen om verantwoord te verbeteren.

Vergezichten
Een bezoek aan de tentoonstelling opent de ogen voor zichtlijnen die we al op 17e eeuwse schilderijen kunnen tegenkomen. Het is een bijzondere ervaring om te merken dat ze vaak al zeer ver buiten de stad beginnen. Zo is er bijvoorbeeld vanaf de Grote Sluis bij Spaarndam bij helder weer een uniek zicht op Haarlem. Ook de treinreiziger vanuit Amsterdam ervaart een van de  meest markante zichtlijnen op onze stad.
De expositie is gemaakt door samensteller Piet Roos en is opgebouwd met foto’s van Gerard W. Moolenaars en voorzien van teksten van Albert Laterveer. Allen zijn lid van de Werkgroep Gebouw en Omgeving van de Historische Vereniging Haerlem. De expositie is mede mogelijk gemaakt door Pré Wonen en de Gemeente Haarlem.

Hieronder vind je foto's (van Gerard Moolenaars en NHA) en affiches (Maud van Gool). Lees meer en bekijk de foto's.

kaart zichtlijnen 2

kaart zichtlijnen 1