HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
Datum : dinsdag 18 juni 2024
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

17 mei minisymposium georganiseerd door de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Onlangs verscheen nummer 200 van HeerlijkHeden, het kwartaaltijdschrift van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB). Daar is deze vereniging trots op, maar tegelijk beseffen zij dat er honderden historische tijdschriften verschijnen, in allerlei uitvoeringen en gericht op tal van doelgroepen.

Naar aanleiding van het verschijnen van nummer 200 houdt de HVHB op 17 mei een minisymposium met als thema wat we kunnen leren van andere historische tijdschriften en instellingen. Hoe brengen zij het verhaal over het verleden? Hoe weten zij emoties, gevoelens en gedachten van onze voorouders op inzichtelijke wijze aan hun doelgroep uit te leggen? Welke middelen zetten ze in, en hoe weten ze het verleden een plek te geven in het heden?

Het symposium vindt plaats bij het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem. Hieronder het programma.

15 uur: inloop, koffie / theeonderwerp

15.30-15.45 uur: Welkom door Wim Gohres, voorzitter HVHB, en door Patrick Vlegels, afdelingsmanager Archieven en Collecties van het Noord-Hollands Archief, plus een korte toelichting op de werkzaamheden van het NHA.

15.45-17.15 uur: Lezingen (elk ca. 10 minuten), vragen en discussie.

  • Arjan Nobel, hoofdredacteur Holland. Historisch Tijdschrift en Tijdschrift voor Geschiedenis, en universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de UvA, gespecialiseerd in onder meer publieksgeschiedenis.
  • Cindy Eijspaart, programmamanager Geschiedenisfestival, een initiatief van Historisch Nieuwsblad. Doorgaans wordt het festival in Haarlem gehouden. Wat wil dit festival ons vertellen? En waarom?
  • Laura van der Wijden, directeur Verwey Museum Haarlem. Hoe vertelt dit (plaatselijke) museum zijn verhaal? Heel anders dus dan een tijdschrift.
  • Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts de Vries van Oneindig Noord-Holland. Ook heel anders dan een tijdschrift: hoe vertelt dit online platform verhalen over het verleden?

17.15-18.00 uur: napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wees er snel bij; er is plek voor ongeveer 75 mensen en vol is vol.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie