Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Het bestuur van de Coornhert Stichting Haarlem nodigt u graag uit voor de feestelijke presentatie van het dagboek in het stadhuis.

N.B. Op vrijdagavond 15 september thema-avond. Klik hier voor extra informatie.

Haarlem belegerd door de Spanjaarden (1572-1573) volgens het Memoriaelbouck van Willem Janszoon Verwer

Hertaald, ingeleid en van noten en registers voorzien door Barbara Kooij.

Het beleg is een van de belangrijkste episoden in de geschiedenis van Haarlem. Aanleiding voor dit boek is dat het op 13 juli a.s. precies 450 jaar geleden is dat het beleg een einde nam. Dit boek, dat uit de eerste hand de gruwelen van een wrede vrijheidsoorlog beschrijft, is een aangrijpend monument om deze strijd te herdenken.

Lees meer over het boek.

De presentatie is op woensdag 12 juli a.s. in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem, Grote Markt 2, Haarlem.

Programma

19.30-20.00 Inloop met koffie/thee

20.00

  • Welkom door Jos Wienen, burgemeester van Haarlem
  • Inleiding door Wim Cerutti
  • ‘Haarlem 1573: een trauma - maar Spanjes arm gebroken’ Voordracht door Anton van der Lem
  • ‘Binnen en buiten de stad, toen en nu’ door Barbara Kooij
  • Aanbieding van het eerste exemplaar van Dagboek van een ooggetuige
  • Slotwoord 21.15 Hapje en drankje

22.00 Einde bijeenkomst


 

 


 













Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie