Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Oorlog en bezetting: in Nederland lijkt het lang geleden, maar het is niet ver weg. Belangrijk dus om de herinnering tastbaar te houden: wat is oorlog, wat doet het met mensen? Hoe kan het dat je opeens tegenover je buren, collega’s of vrienden staat? Voor welke morele keuzes kom je te staan?

Programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Haarlem 4 mei 2023 in Haarlem

Ook in 2023 doet Haarlem op 4 mei mee met het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Dat is een initiatief dat uitgaat van het Joods Cultureel Kwartier. Nabestaanden, getuigen of onderzoekers vertellen ter plekke over buurtgenoten die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn vermoord of omgekomen en over gezinnen die uiteen zijn gereten: omdat ze Jood waren, of verzetsstrijder, of communist.
Dat levert verhalen op die heel verschillend zijn maar allemaal authentiek. Door ze te vertellen daar waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten krijgen ze een extra tastbare dimensie.

Er zijn verhalen over het Joodse leven voor en in de oorlog, zoals in het vroegere huis van Rabbijn De Vries aan de Bakenessergracht, in de Schuur (de plek van de toenmalige Synagoge), of thuis waar voorman Barend Chapon woonde in ‘zijn’ Tuinwijk.
Andere verhalen gaan over het verzet – bijvoorbeeld over J.J. Hamelink in de Slachthuisstraat of over Huize Pollatz in het Stadhuis. En ze gaan over razzia’s en deportaties (zoals in de Lourens Costerstraat en de Bisschop Ottostraat) en over onderduikers (onder meer in de Wilhelminastraat en het Rosenstock-Huessyhuis).
Sommige verhalen gaan speciaal over kinderen in oorlogstijd en onderduik: bijvoorbeeld in het Verhalenhuis, in de Madoerastraat en in het Stadhuis.
En: Stadsherstel houdt open huis waar u het voormalige Joodse gemeentegebouw aan de Lange Wijngaardstraat kunt zien voordat de restauratie van start gaat.

Iedereen is welkom op één van de locaties waar in totaal 15 verhalen worden verteld. Sommige eenmaal, andere op twee tijden. De bijeenkomsten duren ongeveer drie kwartier en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is niet mogelijk.

Klik hier voor de uitgebreide agenda.

Het volledige programma staat op Haarlem - Joods Cultureel Kwartier (jck.nl).

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie