Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong en Khingspiratie – 7 april tot en met 10 september 2023

Thé Tjong-Khing is één van Nederlands bekendste en meest geliefde kinderboekenillustratoren. Maar dat niet alleen, hij heeft ook zijn unieke stempel op de Nederlandse stripgeschiedenis gedrukt. In de tentoonstelling Thé Tjong-Khing:90 jaar jong, ter ere van zijn 90ste verjaardag op 4 augustus 2023, wordt een breed en actueel overzicht gegeven van zijn oeuvre tot nu toe, van de eerste tekeningen uit zijn studententijd in Bandung tot zijn meest recente project met Arnon Grunberg.

In Verwey Museum Haarlem zijn uit alle fases van Khings leven voorbeelden te zien. Er is aandacht voor het maakproces van de strip, en de grote invloed van de cinema op het stripwerk van de filmkenner Thé Tjong-Khing. En natuurlijk zijn er ook de bekende kinderboekenillustraties, vaak originele tekeningen en niet eerder geëxposeerd werk. En kom ook kijken naar unieke beeldjes van personages uit de stopmotion-animatiereeks Vos en Haas.
 

Khingspiratie

Wie jarig is, viert feest. En daarom heeft Khing illustratoren uitgenodigd om samen met hem te exposeren. Van 7 april t/m 18 juni zijn dit Marloes De Vries en Emanuel Wiemans en van 21 juni t/m 11 september nemen Janneke Ipenburg en Branco Suijkerbuijk hun plaats in. Alle vier zijn ze persoonlijk geselecteerd door Khing, en alle vier zijn ze op de een of andere manier beïnvloed of geïnspireerd door de meester. Zie bijlage voor het persbericht.
 

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong en Khingspiratie – 7 april tot en met 10 september 2023 in Verwey Museum Haarlem.



 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie