Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Gratis voor leden HVH

Leden van de Vereniging Haerlem worden uitgenodigd dit congres (incl. lunch) gratis bij te wonen.

20 april publiekscongres Coornhert500:  Tolerantie en samen leven

Locatie: Gravenzaal Stadhuis

Dit jaar wordt het 500ste geboortejaar herdacht en gevierd van onze belangrijke stadsgenoot, de strijdbare humanist Dirck Volckertszoon Coornhert. De Coornhert Stichting Haarlem heeft voor dit jubileumjaar een bijzonder programma ontwikkeld, dat mede mogelijk is gemaakt door een financiële bijdrage van de Vereniging Haerlem. Het Coornhertjaar gaat van start op woensdag 20 april met een congres, geïnspireerd op het belangrijkste thema in het denken van Coornhert: tolerantie.
Het belooft een belangrijk en inspirerend congres te worden, met de Coornhertlezing door Mardjan Seighali, de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond Nederland; de uitreiking van de Coornhertprijs; de presentatie van een bundel met ruim 20 opstellen over tolerantie en voordrachten van vijf belangrijke sprekers, onder wie de oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens en de denker des vaderlands Paul van Tongeren.
De Gravenzaal is recent opgeknapt en opnieuw ingericht. Alle negentien vijftiende-eeuwse gravenstukken hebben er een plek gekregen. Een prachtlokatie voor dit congres. Coornhert heeft vijf jaar in het stadhuis als stadssecretaris gewerkt, waar ook Willem van Oranje regelmatig kwam. 'Heilige grond' dus!

Inschrijven
Leden van de Vereniging Haerlem worden bij deze van harte uitgenodigd dit congres bij te wonen.
Het congres (incl. lunch) is geheel gratis. Men hoeft zich slechts in te schrijven (vóór 14 april 2022) via www.coornherthaarlem.nl/inschrijven
Het aantal plaatsen in de Gravenzaal van het stadhuis is beperkt. Bij overtekening wordt de volgorde van binnenkomst van de inschrijving gehanteerd. Wees er dus snel bij, want wie het eerst komt, het eerst maalt.

Voor meer info: www.coornherthaarlem.nl

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie