Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Na een lang voortraject zijn de werkzaamheden aan de voormalige koepelgevangenis in Haarlem op 3 juni gestart. 

 

Na een lang voortraject zijn de werkzaamheden aan de voormalige koepelgevangenis in Haarlem op 3 juni gestart. De monumentale koepel moet ruimte gaan bieden aan onder meer een instelling voor hoger onderwijs, een filmtheater en horeca. Ook de rest van het oude gevangeniscomplex wordt herbestemd.

In het koepelgebouw worden nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die gaan ruimte bieden aan onderwijslokalen, alsook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers. Voorts wordt in het koepelgebouw een nieuwe kelder gerealiseerd voor een filmtheater met 600 zitplaatsen, verdeeld over zes zalen.

Werkzaamheden
De eerste fase van de bouw bestaat uit het verwijderen van de huidige 'losse' constructie – waartoe de sanitaire toren, controlekamer, bewakerstoren en de lift behoren. Vervolgens wordt gewerkt aan het maken van de nieuwe begane-grondvloer, het schilderen van de stalen spanten en het isoleren van het koepeldak.

Onder de begane grond wordt de inpandige kelder van zes meter diep uitgegraven; op de begane grond komt de staalconstructie met vloeren voor het hoger onderwijs en andere voorzieningen, meldt ontwikkelaar en bouwer HBB Groep. De cellen, 200 in totaal en verspreid over vier ringen, blijven intact en worden werkplekken, winkeltjes, overlegruimten en ateliers.

Ontwerp
Het gevangenisterrein rond de koepel zal ook worden getransformeerd en plaats gaan bieden aan onder meer studentenwoningen en woningen in het sociale segment, detailhandel en horeca. De voormalige directeurswoningen en het entreegebouw gaan onderdak bieden aan een hotel-restaurant naar ontwerp van FARO architecten en Mulderblauw.

De woningen – transformatie van bestaande gebouwen op het terrein en nieuwbouw – worden ontworpen door reA, Architectenbureau J. van Stigt en FARO Architecten. Het ontwerp voor de transformatie van het monumentale koepelgebouw is in handen van Architectenbureau J. van Stigt; de inbouw van de koepel is een ontwerp van reA. Het stedenbouwkundig plan voor het gehele project is van FARO architecten in samenwerking met reA en Hosper.

Bron: Architectenweb

 

Foto: Wikimedia Commons

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie