Het Joodse Gemeentegebouw, ooit landelijk bekend, kunt u vóór de restauratie bekijken. Stadsherstel vertelt over de opknapplannen en de geschiedenis van het Joodse leven in Haarlem.

Het is een unieke kans: op 4 mei organiseert Stadsherstel in samenwerking met de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem een open huis in dit pand uit 1888 zodat u een stap terug kunt doen in de rijke geschiedenis van de Joods-Haarlemse gemeenschap eind 19e eeuw. Én vooruit kunt kijken naar de prachtige nieuwe - maar ook eigenlijk: oorspronkelijke - bestemming. Dwaal door de zalen met de vier-en-een-halve meter hoge plafonds met stucwerk en de majestueuze en-suite deuren en droom mee hoe het er straks uit zal zien als het pand weer in oude glorie hersteld is.

Lees het verhaal bij Stadsherstel

 

Details open huis Joods Gemeentegebouw:

  • Wanneer: donderdag 4 mei 12:00 uur – 16:00 uur
    Er zijn rondleidingen om: 12:30 | 13:30 | 14:30 uur (onder voorbehoud, hou deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie).
    Aanmelden is niet nodig. Er kan slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen, dus wees op tijd, maar let op: de deuren gaan voor u open om 12:00 uur.
  • Adres: Lange Wijngaardstraat 14, Haarlem.
  • Bereikbaarheid: het gebouw bevindt zich op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. Parkeergarages De Appelaar en Raaks bevinden zich eveneens op tien minuten loopafstand.
  • Bijzonderheden: de bovenverdieping met zalen is slechts bereikbaar per trap en daarom niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.


Alvast een voorproefje? Bekijk dit prachtige filmpje waarin Wim de Wagt (o.a. kunsthistoricus en voorzitter van de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem) vertelt over de rijke geschiedenis van dit pand.

 

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet: 2 bijzondere Stadsherstelmonumenten

De openstelling van het pand maakt onderdeel uit van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen in gebouwen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten. Dit jaar kunt u op 4 mei – naast het Joods Gemeentegebouw – nóg een bijzonder Haarlems Stadsherstelmonument bezoeken met een eigen verhaal.

In het Rosenstock-Huessy Huis kunt u om 15 uur luisteren naar een lezing van de kleinkinderen van Harry Habraken, directeur van de drukkerij van het Sint Jacobs Godshuis. Hij verzorgde illegaal drukwerk voor de Binnenlandse Strijdkrachten, werd verraden en gefusilleerd. Het Sint Jacobs Godshuis herbergde ook onderduikers, zij overleefden en schonken de kapel glas-in-lood herdenkingsramen, die na de lezing te bezichtigen zijn.

Lees meer over de lezing in het Rosenstock-Huessy Huis op 4 mei om 15 uur.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie