De Weimarrepubliek (1918-1933) was de eerste democratie op Duitse bodem. Maar het experiment faalde: in 1933 kwam Hitler aan de macht en ontstond de nazidictatuur. Toch was de Weimarrepubliek veel meer dan alleen een voorspel tot het Derde Rijk.

Lezing Patrick Dassen bij de Sociëteit Vereeniging

donderdag 30 maart 2023
20:00-22:00 uur
Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1
Entree voor leden Sociëteit Vereeniging en leden Historische Vereniging Haerlem: € 7,50
Entree niet-leden: € 12,50
Dagschotel: € 17,50
tickets bij aanvang aan de kassa

De Weimarrepubliek (1918-1933) was de eerste democratie op Duitse bodem. Maar het experiment faalde: in 1933 kwam Hitler aan de macht en ontstond de nazidictatuur. Toch was de Weimarrepubliek veel meer dan alleen een voorspel tot het Derde Rijk. Ze staat ook voor moedige democraten, prachtige kunst, een moderne verzorgingsstaat, de emancipatie van de vrouw en van de Joden. In de lezing wordt daarom niet alleen ingegaan op de zwakten maar ook op de veerkracht van de jonge republiek. Ook de lessen van de Weimarrepubliek voor het heden komen aan bod: kan het weer misgaan?

Patrick Dassen doceert sinds 2004 geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Voor zijn boek Sprong in het duister. Duitsland en de Eerste Wereldoorlog ontving hij in 2016 de Arenbergprijs voor Europese geschiedenis. In 2021 verscheen De Weimarrepubliek 1918-1933, Over de kwetsbaarheid van de democratie, dat op de shortlist stond van de Libris Geschiedenis Prijs 2022.

Donderdag 30 maart 2023 | aanvang lezing: 20.00 uur

Entree voor leden Sociëteit Vereeniging en leden Historische Vereniging Haerlem: € 7,50 | Entree niet-leden: € 12,50

Tickets bij aanvang aan de kassa

Ga naar de Sociëteit Vereeniging


Eens per maand op meestal een donderdagavond komt de Geschiedenistafel bijeen, 50-100 personen, leden en niet-leden van de Vereeniging. Een gerenommeerd schrijver en/of historicus houdt een lezing n.a.v. een geschiedkundig onderwerp. Dat is vaak een recent verschenen boek, maar soms ook een vrijer maatschappelijk onderwerp waar historie en actualiteit met elkaar in verband worden gebracht.

Voor in de agenda:
Volgende SOGeschiedenistafellezing
Datum donderdag 20 april 2023

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie