Vrijwilligers van de Ruïne van Brederode hebben bijna €13.000 opgehaald via crowdfunding om een rechtszaak tegen de eigen beheerstichting te voeren. De donatie-actie is een voorlopig hoogtepunt in een langlopend conflict over een de bekendste monumenten van Nederland.

Onderwerp van het dispuut is het ontslag van beheerder Rob Kortekaas. Die werd door het bestuur van Stichting Heerlijkheid Brederode (SHB) de wacht aangezegd. Dit tot verbijstering van de vrijwilligers die stellen dat Kortekaas als het ‘kloppend hart’ van het monument gezien kan worden. Eerder dreigden de vrijwilligers al massaal met opstappen als het vertrek van Rob Kortekaas zou worden doorgezet.

Lees verder bij Erfgoedstem

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie