Driekoningen

Hele Hoofdwacht
Jan-Steen-Driekoningenfeest-1662
Datum: zaterdag 6 januari 2024 17:00 - 19:00

Alleen voor leden van de Historische Vereniging Haerlem

Namens het bestuur nodig ik graag de leden van de Historische Vereniging Haerlem uit voor de jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst, die zoals altijd op Driekoningen (6 januari) gehouden zal worden.
Een uitnodiging voor begin januari al ‘verzenden’ in november lijkt wat vreemd, maar het is nog niet bekend wanneer het volgende Haerlem Nieuws zal verschijnen en dus is het handig deze datum al nu in uw agenda te blokkeren. Wij hopen dan ook dat u in groten getale aanwezig zult zijn.

Driekoningen heeft voor het bestuur nog een speciale betekenis, die terug te voeren is op onderstaand gebruik:

In huis werd Driekoningen met eten, drank en gezang gevierd. Jan Steen heeft dit weergegeven in het schilderij Het Driekoningenfeest. Bekend is het koningsbrood of de koningentaart die men bakt; er wordt een bruine boon of muntstuk in verstopt en degene die hem vindt is die dag "koning(in)". Een gebruik is dat degene die de koning is, die dag de baas in huis mag zijn. De boon in de koek is ook afgeleid van heidense gebruiken (Wikipedia).

Al sinds 1983 viert het bestuur Driekoningen met een boon/noot verstopt in een cake. Degene die de boon in zijn/haar stuk heeft, krijgt een kartonnen kroon op het hoofd en moet het volgende jaar de cake bakken. De baas in huis is hij/zij overigens niet!

Binnenin de kroon wordt de naam en het jaartal geschreven en dit alles gebeurt voorafgaand aan de Nieuwjaarsbijeenkomst! (Ik zie net dat de alom bekende én nog altijd actieve Bert Sliggers de eerste koning was!)

Tot dan, Machteld Tilanus, secretaris

Alleen voor leden van de Historische Vereniging Haerlem

Wanneer: zaterdag 6 januari vanaf 17.00 uur
Waar: De Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem

 

 

Powered by iCagenda

Agenda

Wist u dat ook veel activiteiten toegankelijk zijn voor niet-leden?