Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Madoerastraat
Datum: donderdag 4 mei 2023

Programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Haarlem 4 mei 2023 in Haarlem

Ook in 2023 doet Haarlem op 4 mei mee met het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Dat is een initiatief dat uitgaat van het Joods Cultureel Kwartier. Nabestaanden, getuigen of onderzoekers vertellen ter plekke over buurtgenoten die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn vermoord of omgekomen en over gezinnen die uiteen zijn gereten: omdat ze Jood waren, of verzetsstrijder, of communist.
Dat levert verhalen op die heel verschillend zijn maar allemaal authentiek. Door ze te vertellen daar waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten krijgen ze een extra tastbare dimensie.

Er zijn verhalen over het Joodse leven voor en in de oorlog, zoals in het vroegere huis van Rabbijn De Vries aan de Bakenessergracht, in de Schuur (de plek van de toenmalige Synagoge), of thuis waar voorman Barend Chapon woonde in ‘zijn’ Tuinwijk.
Andere verhalen gaan over het verzet – bijvoorbeeld over J.J. Hamelink in de Slachthuisstraat of over Huize Pollatz in het Stadhuis. En ze gaan over razzia’s en deportaties (zoals in de Lourens Costerstraat en de Bisschop Ottostraat) en over onderduikers (onder meer in de Wilhelminastraat en het Rosenstock-Huessyhuis).
Sommige verhalen gaan speciaal over kinderen in oorlogstijd en onderduik: bijvoorbeeld in het Verhalenhuis, in de Madoerastraat en in het Stadhuis.
En: Stadsherstel houdt open huis waar u het voormalige Joodse gemeentegebouw aan de Lange Wijngaardstraat kunt zien voordat de restauratie van start gaat.

Iedereen is welkom op één van de locaties waar in totaal 15 verhalen worden verteld. Sommige eenmaal, andere op twee tijden. De bijeenkomsten duren ongeveer drie kwartier en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is niet mogelijk.

Klik hier voor de uitgebreide agenda.

Het volledige programma staat op Haarlem - Joods Cultureel Kwartier (jck.nl).

 

Powered by iCagenda

Agenda

Wist u dat ook veel activiteiten toegankelijk zijn voor niet-leden?

ma di wo do vr za zo
1
2
3
5
6
7
9
10
12
13
15
16
19
20
21
22
23
24
25
28