Exposities

Onze huidige- en eerdere exposities

De Historische Vereniging Haerlem organiseert regelmatig exposities. De meeste vinden plaats in De Hoofdwacht, maar het gebeurt ook wel dat we op andere interessante locaties exposeren.
Hieronder vindt u een lijst van exposities die we in het verleden hielden, maar ook een overzicht van onze actuele- of toekomstige exposities.

Voor meer informatie over lopende projecten kunt u hiernaast de link naar onze agenda gebruiken.

Waar: Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem en Noord-Hollands Archief
Entreegeld: gratis
Startdatum evenement: 2013-05-04
Einddatum evenement: 2013-09-28
Website: https://www.haerlem.nl

Tentoonstelling over 310 jaar Koninklijke Joh. Enschedé

 

310 jaar Koninklijke Joh. Enschedé


Op 21 juni 2013 bestaat drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé maar liefst 310 jaar. En dat moet gevierd worden! Joh. Enschedé behoort immers tot de oudste bedrijven van ons land. In 1703 begonnen als eenvoudige boekdrukkerij, groeide de zaak uit tot een grote Haarlemse onderneming, die met producten als bankbiljetten, postzegels en waardepapier ook internationaal bekend is geworden. Door deze lange en rijke geschiedenis is het niet verwonderlijk dat Joh. Enschedé op allerlei manieren een stempel in de stad Haarlem achterliet, een stempel dat, ondanks de veranderingen in de loop der tijd, nog steeds zichtbaar is.

De tentoonstelling ‘Stempel in de stad’ toont de vindingrijkheid van de drukkerij aan de hand van producten van vroeger en nu. Denk hierbij aan nieuwe lettertypen van heel groot tot heel klein, maar ook aan recente ontwikkelingen, bijvoorbeeld interactieve postzegels, zoals de Golden Earring-zegel. Deze is door middel van een onzichtbare code te beluisteren met een smartphone app.

Joh. Enschedé was en is een echt familiebedrijf. Het is al 310 jaar in handen van de familie en vele Haarlemse families, van vader op zoon en dochter, werken er ook al generaties lang.

‘Stempel in de stad; 310 jaar Koninklijke Joh. Enschedé’ is gelijktijdig te zien op twee locaties in Haarlem. In de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40) en in De
Hoofdwacht, de zetel van de Historische Vereniging Haerlem (Grote Markt 17). De tentoonstelling is samengesteld door het Noord-Hollands Archief en de Historische Vereniging Haerlem in nauwe samenwerking met Koninklijke Joh. Enschedé en Museum Enschedé.

Klik hier voor de foto's van de opening van de tentoonstelling.

Kalligrafie-workshop 

In het kader van deze tentoonstelling wordt op zondagmiddag 22 september een kalligrafie-workshop georganiseerd in de Tademakamer van De Hoofdwacht. De workshop is volgeboekt.