Exposities

Onze huidige- en eerdere exposities

De Historische Vereniging Haerlem organiseert regelmatig exposities. De meeste vinden plaats in De Hoofdwacht, maar het gebeurt ook wel dat we op andere interessante locaties exposeren.
Hieronder vindt u een lijst van exposities die we in het verleden hielden, maar ook een overzicht van onze actuele- of toekomstige exposities.

Voor meer informatie over lopende projecten kunt u hiernaast de link naar onze agenda gebruiken.

Tentoonstelling ‘Dirck Coornhert (1522- 1590): leven, werk en denkbeelden van een strijdbaar Haarlems humanist’, in De Hoofdwacht, van 14 april tot en met 16 september. Geopend: vrij/za/zo van 13-17 uur. Op 8 en 9 september (Open Monumentendagen) geopend za. van 10-17 en zo. van 12-17 uur. Toegang gratis.

Terug in Coornhert’s drukkerij
Coornhert-drukkerij in Het Onderhuis van De Hoofdwacht, Grote Markt 17. Hier worden drukdemonstraties gegeven en kunnen bezoekers, met behulp van deskundige drukkers, een eigen druksel vervaardigen.

Er is ook een kleine expositie te zien over de boeken en pamfletten die door Coornhert hier zijn gedrukt en over oude drukkerijen. Geopend een aantal zondagen van 15 april t/m 16 sept van 14-17 uur.

In 1561 begon Coornhert samen met schepen/burgemeester Jan van Zuren een boekdrukkerij. De drukkerij was gevestigd in het onderhuis van het in oorsprong dertiende-eeuws pand dat nu bekend staat als De Hoofdwacht. In die tijd was dit het woonhuis van Van Zuren. De drukkerij heeft overigens maar een paar jaar bestaan. Precies op de plek waar 450 jaar geleden Coornhert zijn drukkerij had, wordt ter gelegenheid van het Coornhertjaar 2018 een drukkerswerkplaats ingericht, met een oude drukpers, letterkasten, met loden letters die ook in de tijd van Coornhert werden gebruikt en oud drukkersgereedschap. De drukkerij is een project van Hof van Jan, stichting tot behoud van het (typo)grafisch erfgoed, een collectief van vier Haarlemse marge-drukkers onder wie Nop Maas en Bubb Kuyper. Er wordt voor dit project samengewerkt met Paul van Marissing van het Grafisch Atelier Haarlem.

Coornhert