Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

HET VERHAAL VAN DE GRONDWET ‘zoeken naar wij'

20211014152746-wim-voermans-2021
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
donderdag 17 maart 2022

Bijna alle landen hebben een grondwet. Dat is minder vanzelfsprekend dan het voor een buitenstaander lijkt. De meeste grondwetten dateren van na 1975 terwijl de wortels meer dan 10.000 jaar geleden liggen; net na de landbouwrevolutie. Met de opkomst van nieuwe sociale organisatie- en leiderschaps vormen werd de behoefte aan rechtsregels om op grote schaal samen te werken met anderen steeds belangrijker voor een geordende samenleving. Het verhaal van de grondwet probeert vanuit een aantal invalshoeken te begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt. Wim Voermans laat in dit boek duidelijk zien dat het bij een grondwet altijd gaat om de vraag wie "wij" zijn. Wat zijn onze waarden en normen en voor wie gelden die? En waarom is zo'n oeroud verschijnsel de laatste jaren ineens zo populair geworden? Waarom leven wereldwijd meer mensen onder een grondwet dan onder een eigen dak en hebben mensen wel grondwettelijke rechten maar geen dagelijks warme maaltijd of onderwijs? En waarom hebben veel Nederlanders nauwelijks belangstelling voor onze 200 jaar oude grondwet? En is dat erg? Niet volgens 'Het verhaal van de grondwet? 

 

Wim Voermans is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Eerder publiceerde hij bij Prometheus samen met Geerten Waling 'De gemeente in de genen' (2018; vier drukken) en zijn veelgeprezen 'Het land moet bestuurd worden' (2021). 

Leden van Historische Vereniging Haerlem betalen de ledenprijs van 5 euro, aanmelden kan via deze link.

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.