HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
Datum : dinsdag 18 juni 2024
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

Bezichtiging Joods Gemeentegebouw

langewijngaardstraat14haarlem2020-04-30foto4sjorsvandam2-800x600
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
donderdag 4 mei 2023

Het Joodse Gemeentegebouw, ooit landelijk bekend, kunt u vóór de restauratie bekijken. Stadsherstel vertelt over de opknapplannen en de geschiedenis van het Joodse leven in Haarlem.

Het is een unieke kans: op 4 mei organiseert Stadsherstel in samenwerking met de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem een open huis in dit pand uit 1888 zodat u een stap terug kunt doen in de rijke geschiedenis van de Joods-Haarlemse gemeenschap eind 19e eeuw. Én vooruit kunt kijken naar de prachtige nieuwe - maar ook eigenlijk: oorspronkelijke - bestemming. Dwaal door de zalen met de vier-en-een-halve meter hoge plafonds met stucwerk en de majestueuze en-suite deuren en droom mee hoe het er straks uit zal zien als het pand weer in oude glorie hersteld is.

Lees het verhaal bij Stadsherstel

 

Details open huis Joods Gemeentegebouw:

  • Wanneer: donderdag 4 mei 12:00 uur – 16:00 uur
    Er zijn rondleidingen om: 12:30 | 13:30 | 14:30 uur (onder voorbehoud, hou deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie).
    Aanmelden is niet nodig. Er kan slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen, dus wees op tijd, maar let op: de deuren gaan voor u open om 12:00 uur.
  • Adres: Lange Wijngaardstraat 14, Haarlem.
  • Bereikbaarheid: het gebouw bevindt zich op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. Parkeergarages De Appelaar en Raaks bevinden zich eveneens op tien minuten loopafstand.
  • Bijzonderheden: de bovenverdieping met zalen is slechts bereikbaar per trap en daarom niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.


Alvast een voorproefje? Bekijk dit prachtige filmpje waarin Wim de Wagt (o.a. kunsthistoricus en voorzitter van de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem) vertelt over de rijke geschiedenis van dit pand.

Foto: Sjors van Dam

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie