Activiteiten

Vacatures

Bibliotheek Wij zoeken vrijwilligers voor onze bibliotheek. Lees meer

Gastvrouwen/heren Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

Bestuurslid Wij zijn op zoek naar een historicus of iemand met passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

ICT-beheerder wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Henk Slechte - spotbeeld van de geschiedenis

20221215121652-afbeelding-website-sogeschiedenis-henk-slechte-19012023
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
donderdag 26 januari 2023

SOCIETEITVEREENIGING

donderdag 26 januari 2023
20:00-22:00 uur
Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1
Entree voor leden en leden Historische Vereniging Haerlem: € 7,50
Entree niet-leden: € 12,50
Deelname maaltijd: € 17,50

Zodra de boekdrukkunst was uitgevonden en afbeeldingen konden worden verspreid zijn er spotprenten gemaakt. Bijna altijd was een vorst, geestelijke, instituut of een of andere hoogwaardigheidsbekleder het onderwerp van tekenaars. Zij gaven en geven het sentiment van de maatschappij weer. Het kan een krachtig propagandamiddel zijn en het geeft aan een gebeurtenis een extra dimensie Een spotprent wordt gemaakt op het moment dat de gebeurtenis plaats vindt. Het is de beleving van tijdgenoten en alleen al daarom een waardevolle bijdrage aan het begrijpen hoe gebeurtenissen werden ervaren. De essentie van de spotprent en de karikatuur is de rol in de opinievorming, toen en nu; een getekende column.
Tekenaars hadden vaak niet de volle vrijheid de spot te drijven met wat en wie ze wilden. Henk Slechte doet als historicus wat hij wel kan doen: vertellen en laten zien hoe de geschiedenis werd bespot.

Henk Slechte is historicus en verdiept zich al zijn hele leven in de spotprent. Hij is onderzoeker, bibliothecaris en museumdirecteur geweest. Henk Slechte is vaste medewerker van het Geschiedenis Magazine en De Boekenwereld en schrijver van boeken over de geschiedenis van de Windhandel van 1720, de sociale geschiedenis van Schiedam rond 1900, en de geschiedenis van Deventer.

Donderdag 26 januari 2023 | aanvang lezing: 20.00 uur

Aanmelden via de Sociëteit Vereeniging

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie