Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
7
8
9
10
11
14
16
17
Datum : donderdag 17 november 2022
18
19
20
21
22
24
25
26
29
30

Vacatures

Gastvrouwen/heren De Historische Vereniging Haerlem zoekt met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

Bestuurslid De Historische Vereniging Haerlem is op zoek naar een historicus of iemand met een passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid van de vereniging tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

ICT-beheerder De Historische Vereniging Haerlem zoekt een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Online lezing Mike Hos vanuit De Hoofdwacht

Schermafbeelding_2021-11-24_om_10.43.30
Categorie
Lezingen
Datum
dinsdag 14 december 2021 20:00 - 22:00
Locatie
Online
Dinsdag 14 december zal Mike Hos naar aanleiding van zijn artikel in het Haerlem jaarboek een online lezing houden over de Joodse gemeenschap in Haarlem. 
 
De directe naoorlogse geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Haarlem is voor velen een onbekende geschiedenis. Na de ontberingen van de oorlogsjaren moesten de overlevenden het Joodse leven in Haarlem weer opnieuw opbouwen. Een zware last die gemeenschap grotendeels zelf moest dragen. 
 
In navolging van het onderzoek van Wim de Wagt en Kees van der Linden, geeft Mike Hos een digitale lezing  waarin hij uiteenzet hoe de eerste vijf jaar van de Joodse gemeenschap er uitzagen. Hoe werd de gemeenschap ontvangen? Welke problemen ondervond deze? 
 
Mike Hos is 26 jaar oud en geboren in Haarlem. Hij heeft Geschiedenis en Stadsgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn interesse gaat uit naar migratiegeschiedenis, Europese Joodse geschiedenis en Haarlemse geschiedenis. In het Haerlem jaarboek van 2020 heeft hij een artikel geschreven. 
 
De lezing begint om 20.00 uur, inloggen kan vanaf 19.30 uur. De lezing is digitaal toegankelijk voor leden en niet-leden van de Historische Vereniging Haerlem, er zijn geen kosten verbonden aan het bijwonen van de lezing, aan het eind wordt een vrijwillige donatie gevraagd. 
Aanmelden voor de lezing kan via het volgende formulier: https://forms.gle/ZAJhJUWfKg6vzvBKA
 
 
 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelstenen Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie