Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Lezing over Kenau door Wim Cerutti

Kenau_lezing_056
Categorie
Lezingen
Datum
maandag 19 september 2022

Kenau: zakenvrouw, huismoeder of gewapende verzetsstrijdster?

Wim Cerutti publiceerde in april jl., samen met Barbara Kooij en Maria van Vlijmen, een boek over de belegering van Haarlem door de Spanjaarden in 1572-1573. Bijzonder is dat in dit boek ook nadrukkelijk de Spaanse kant wordt belicht. Dat was eigenlijk nooit gedaan.  

Een flink deel van het boek gaat over Kenau. Wie was deze vrouw? Wat voor rol speelde zij precies tijdens het beleg? Hoe dachten latere generaties over haar? En hoe komt het dat zij lang als een nationale heldin is gezien, maar daarna vooral als een ‘manwijf’? Kenau is een mooi voorbeeld hoe vrouwen in de geschiedenis door vooral  mannelijke geschiedschrijvers zijn weggepoetst en haar rol gemarginaliseerd. Het is hoog tijd voor een herwaardering.

Deze lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet meer mogelijk. De lezing is volgeboekt.

Het boek Haarlem 1572-1573. De stad belegerd en verdedigd & Kenau: een Hollandse heldin is te koop in de boekwinkel, Museum Haarlem en de Hoofdwacht (prijs 15,-).

Laatste mogelijkheid de Kenau-tentoonstelling te zien

Cerutti, Kooij en Van Vlijmen hebben ook een tentoonstelling over Kenau gemaakt die tot en met de Open Monumentendagen 10 en 11 september nog in De Hoofdwacht te zien is, maar ook op de avond van 19 september wanneer de Kenau-lezing wordt gehouden. De volgende dag wordt de tentoonstelling afgebroken.
Op de tentoonstelling wordt de zestiende-eeuwse Kenau omgeven door indrukwekkende beelden van vrouwelijke strijdsters uit de 20ste en 21ste eeuw, tot en met vrouwen die meevechten in het Oekraïense leger.

 

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.