HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Lezing Mathé van der Weiden

Eresaluut_voor_een_vader_2_600px
Categorie
Lezingen
Datum
zaterdag 3 september 2022

Wij zijn blij dat de heer Johannes van der Weiden bereid is gevonden om een lezing te geven over zijn vader Mathé van der Weiden geboren in 1890 te Haarlem.

Mathé van der Weiden ging op 14-jarige leeftijd een vijfjarige dagcursus volgen op de vermaarde Haarlemse School voor Kunstnijverheid, gevestigd in het huidige provinciehuis. Hier werd je in academische traditie opgeleid tot ‘kunstvakman’, met nadruk op tekenen door oefening en materiaalkennis. De heersende stijl van de school was de ‘Nieuwe Kunst’ een sobere vorm van de Art Nouveau. Decoratief tekenen vond plaats op systematische, geometrische en gestileerde grondslag. De vaak grillige vormgeving van de Art Nouveau zoals in Vlaanderen of Delft en Den Haag gebruikelijk, vond men er een ‘geïmporteerde woekerplant’. De kunst van de vakman moest dienstbaar zijn aan de samenleving, nijverheid of bouwkunst. Het ging om ‘gemeenschapskunst’ en ‘volksverheffing’. Al deze beginselen zou Mathé zijn hele leven trouw blijven.

Meer informatie vindt u in de boekbespreking van Wim Cerutti.

Datum zaterdag 3 september om 20.00 uur in De Hoofdwacht Grote Markt 17, 2011 RC Haarlem. Leden betalen 4 euro, introducees 6 euro.

Aanmelden via deze link

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie