HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Datum : donderdag 21 maart 2024
22
23
24
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Open monumentendagen Haarlem

Open-Monumentendag-logoGW-2021
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
zaterdag 10 september 2022 - zondag 11 september 2022

In het tweede weekend van september vinden traditioneel Open Monumentendag plaats. In heel Nederland openen op 10 en 11 september diverse monumenten de deuren voor bezoekers, zo ook in Haarlem. De Open Monumentendagen zijn ieder jaar dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 zijn diverse monumenten fysiek te bezoeken.

In  De Hoofdwacht is een drukkerij ingericht, een boekenmarkt en een tentoonstelling over Kenau.

Klik hier voor het programma

Uitgelicht:

Beleef Haarlem via je zintuigen tijdens Open Monumentendag

Hoe ruikt, proeft en voelt Haarlem eigenlijk? Wie dit mee wil maken, kan zondag 11 september met een bijzondere rondleiding meewandelen. Team Erfgoed van de gemeente Haarlem organiseert samen met gebarengids Marijke Scheffer twee maal een zintuigelijke wandeling door het centrum van de stad. Het thema van de wandeling is duurzaamheid en monumenten en hiermee wordt aangesloten op het thema van de Open Monumentendagen: duurzaamheid duurt het langst. “Wij vinden het geweldig dat op deze verrassende manier het Haarlemse erfgoed een belevenis kan zijn voor iedereen. Door je zintuigen in te zetten leer je meer en onthoud je het ook nog eens beter” aldus Anita Neuteboom van Team Erfgoed.

De tour is zo gemaakt dat iedereen -horend, doof, blind en ziend- kan aansluiten. Marijke vertelt in gebarentaal en een tolk vertaalt. Maar niet alleen aan het zintuig ‘horen’ is gedacht. Je kunt ook ruiken, proeven, voelen en kijken aan en naar interessante dingen. Onderweg kan je bijvoorbeeld duurzaam isolatiemateriaal bekijken en voelen. En in het Archeologisch Museum Haarlem zijn voor een keer archeologische vondsten aan te raken. De wandeling gaat ook langs monumenten die verduurzaamd zijn. Een stop op de route is het Monumentenloket in de Bakenesserkerk waar een kleine expositie te zien is over duurzame monumenten. Zaterdag staat team Erfgoed voor u klaar om uitleg te geven bij de expositie.

Loop je mee?
De rondleiding op zondag duurt ongeveer een uur en is gratis toegankelijk voor jong en oud. De start is om 12.00 uur en 13.30 uur vanuit het Archeologisch Museum Haarlem aan de Grote Markt. Het museum is uitsluitend via een steile trap te bereiken. Om alles goed te kunnen ervaren zijn de groepen niet te groot. Vooraf aanmelden is daarom nodig. Dit kan tot en met vrijdag 9 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam, aantal wandelaars en telefoonnummer.

 

Spoorwegarchitectuur in Haarlem

Treinreizigers op de lijn Amsterdam-Haarlem-Leiden, kunnen het Seinwezen vanuit het treinraampje zien. Van 1915 tot 2000 deed het dienst als hoofdgebouw van het Seinwezen. In 2011 is het herbestemd tot unieke kantoorruimte met zalen. Op zaterdag kunt u een tentoonstelling bekijken in dit industriële monument aan de Kinderhuissingel 1.

Meer over dit monument

 

Bakenesserkerk / Kapel van Rosenstock Huessy huis

Altijd weer genieten met het Korenlint. Verschillende koren zingen op zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur. Bakenesserkerk (Vrouwestraat 12) Kapel Rosenstock Huessy huis (Hagestraat 12).

Naar het programma

 

De Pinksterkerk

De Pinksterkerk in Heemstede is het eerste naoorlogse monument van Stadsherstel. Het is één van de honderd Nederlandse topmonumenten uit de wederopbouw-periode 1940-’65. Het hoogtepunt is de fenomenale glas-in-betongevel in filigrainstijl. Zaterdag open tussen 10 en 17 uur.

Meer over dit monument

 

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie