Activiteiten

Vacatures

Bibliotheek Wij zoeken vrijwilligers voor onze bibliotheek. Lees meer

Gastvrouwen/heren Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

Bestuurslid Wij zijn op zoek naar een historicus of iemand met passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

ICT-beheerder wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

1572- Haarlem en de opstand in de Nederlanden

20220409135901-afbeelding-website-jos-wienen-2
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
maandag 2 mei 2022

Jos Wienen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij specialiseerde zich in de Nieuwe tijd en in het bijzonder in de Nederlandse Opstand en Willem van Oranje. Hij is burgemeester van Haarlem en voorzitter van het samenwerkingsverband van gemeenten, die de gebeurtenissen in 1572 in de Nederlanden willen herdenken.

De “80-jarige oorlog” ging in 1572 een nieuwe fase in. Met de verovering van Den Briel gingen vele steden over tot een nieuw bestuur. De Staten van Holland erkenden de Prins van Oranje als wettig vertegenwoordiger van de koning van Spanje. De Opstand had veel trekken van een Burgeroorlog. Haarlem koos, na veel aarzelingen, de kant van de prins. De Spaanse gezagdragers gaven opdracht de stad te straffen en toen deze strafexpeditie de stad naderde werd in Haarlem besloten de stad te verdedigen. De heroïsche verdediging duurde van december 1572 tot juli 1573. Het felle verzet betekende een keerpunt in de Opstand. Na de mislukte belegeringen van Alkmaar en Leiden verplaatste de strijd zich geleidelijk aan naar het oosten en het zuiden van de Nederlanden.

Eens per maand op meestal een donderdagavond komt de Geschiedenistafel bijeen, 50-100 personen, leden en niet-leden van de Vereeniging. Een gerenommeerd schrijver en/of historicus houdt een lezing n.a.v. een geschiedkundig onderwerp. Dat is vaak een recent verschenen boek, maar soms ook een vrijer maatschappelijk onderwerp waar historie en actualiteit met elkaar in verband worden gebracht.

Donderdag 2 mei 2022 | aanvang lezing: 20.00 uur
Entree voor leden en leden Historische Vereniging Haerlem : € 5,00 | Entree niet-leden: € 10,00
Maaltijd € 17,50 (aanvang 18.30 uur)

Klik hier voor verplichte aanmelding

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie