HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
Datum : dinsdag 18 juni 2024
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

Coornhert-excursie tevens jaarexcursie 2022 Vereniging Haerlem

Coornhert500-jaar
Categorie
Excursies
Datum
zaterdag 27 augustus 2022

Aanmelding is niet meer mogelijk. het evenement is uitverkocht.

Jaarexcursie
In het kader van de herdenking en viering van het 500ste geboortejaar van de  Haarlemse humanist Coornhert, staat in 2022 de traditionele jaarexcursie van de Historische Vereniging Haerlem in het teken van Coornhert. De excursie gaat naar Gouda, waar Coornhert (1522-1590) de laatste paar jaar van zijn leven woonde en naar Dordrecht. waar in juli 1572 (dit jaar 450 jaar geleden) op initiatief van Willem van Oranje twaalf opstandige steden bijeenkwamen Hier werd besloten de Opstand tegen Spanje gezamenlijk te gaan financieren. Een revolutionaire daad. Deze ‘Eerste Vrije Statenvergadering’is een belangrijke gebeurtenis uit het jaar 1572. Dit wordt wel de ‘geboorte van Nederland’ genoemd. In het najaar van 1572 werd Coornhert secretaris van deze ‘Vrije Staten van Holland’.

Bus, deelnemers
De bus vertrekt zaterdag 27 augustus om  8.30 stipt vanaf het parkeerterrein van Ikea. De bus staat nabij de toegang tot NS Station Spaarnwoude.  Het is niet mogelijk om delen van de excursie met eigen vervoer en/of op eigen gelegenheid mee te maken. Het gaat om een ‘ouderwetse’ busexcursie, onder het motto: ‘Samen uit, samen thuis’.
Het maximum aantal deelnemers aan de excursie is vijftig. Leden van de Historische Vereniging Haerlem (en hun partner of introducé), maar ook niet-leden zijn welkom. Er zijn maar 50 plaatsen in de bus, dus ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.
De excursie wordt georganiseerd door de Coornhert Stichting Haarlem, in samenwerking met de Historische Vereniging Haerlem.  

Kosten, deelname en betaling
De deelnemersbijdrage is euro 30,- per persoon (incl. lunch). Dit bedrag is overigens niet voldoende om alle kosten  te dekken. Het ‘tekort’ komt voor rekening van de Coornhert Stichting Haarlem.


Aanmelding is niet meer mogelijk. het evenement is uitverkocht.
Deelnemers dienen  ook vóór 15 augustus € 30,- p.p. over te maken op de bankrekening van de Coornhert Stichting Haarlem  NL12RABO 03 24 07 17 95 onder vermelding van ‘excursie’

Museumjaarkaart
Deelnemers die in het bezit zijn van een Museumjaarkaart of andere landelijke kortingskaart zoals de Vriendenloterijkaart, wordt dringend verzocht deze op de excursiedag mee te nemen. Dit drukt de totale kosten aanzienlijk. In het aanmeldingsformulier wordt u gevraagd aan te geven of u over een Museumjaarkaart of soortgelijke kaart beschikt.  

Programma zaterdag 27 augustus
- 8.30: vertrek bus naar Gouda
- Ca. 9.45: aankomst bij de Sint-Janskerk; ontvangst met koffie/thee; rondleiding met gidsen; bijzondere aandacht voor Coornherts grafzerk; het op Coornherts ideeën gebaseerd gebrandschilderd raam ‘Triomf van de vrijheid van consciëntie’, het Damiate-raam, geschonken door het Haarlemse stadsbestuur en het raam ‘Onthoofding van Johannes de Doper’, in 1570 geschonken door de Haarlemse Jansheren.
- Ca. 11.30: stadswandeling met gidsen met o.a. een bezoek aan de in april 2022 geopende ‘Kraamkamer van de Vrijheid’ in het poortgebouw van de voormalige Remonstrantse Kerk aan de Keizerstraat; langs de Coornhert-plaquette aan de zijgevel van het stadhuis en langs Oosthaven 17 (woon- en sterfhuis van Coornhert).
- Ca. 12.45: lunch in Gouda.
- Ca. 14.00: vertrek naar Dordrecht.
- Ca. 15.15: aankomst bij De Hof van Nederland. Hier vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Bezichtiging van het museum.
- Ca. 16.30: vertrek naar Haarlem.
- Uiterlijk 18.00 uur: aankomst in Haarlem, Ikea-parkeerterrein.

Op de heenweg ontvangen deelnemers in de bus nadere informatie over het dagprogramma en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook zal als achtergrondinformatie het een en ander over Coornhert, Gouda en Dordrecht worden verteld.

We rekenen op een volle bus en een gezellige en interessante dag.

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie