Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Haarlem 4 mei 2024 in Haarlem

Lees hier het volledige programma

Oorlog en bezetting: in Nederland lijkt het lang geleden, maar het is zelfs in Europa niet ver weg. Belangrijk dus om de herinnering tastbaar te houden: wat is oorlog, wat doet het met mensen? Hoe kan het dat je opeens tegenover mensen staat die eerst je buren, collega’s of vrienden waren? Voor welke morele keuzes kom je te staan?

Ook in 2024 doet Haarlem op zaterdag 4 mei mee met het herdenkingsprogramma ‘Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet’. Dat is een initiatief dat uitgaat van het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Nabestaanden, getuigen of onderzoekers vertellen ter plekke over buurtgenoten die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn vermoord of omgekomen en over gezinnen die uiteen zijn gereten.
Dat levert verhalen op die heel verschillend zijn maar allemaal authentiek. Door ze te vertellen daar waar vervolgden of verzetsmensen woonden en werkten krijgen ze een extra tastbare dimensie.

Ook dit jaar is er een ruime selectie van verhalen over vervolging en deportatie, vertrouwen en verraad, onderduik en verzet. Over de keuzes die mensen soms binnen minuten moesten maken en die bepalend waren voor de rest van hun leven, en voor de duur daarvan. Omdat ze Jood waren, of gewoon omdat ze een hart hadden.
Het Verhalenhuis heeft bijvoorbeeld twee verhalen speciaal over kinderen in oorlogstijd en onderduik; ook over de korte geschiedenis van het Joods Lyceum zijn er twee verhalen. In de Slachthuisstraat krijg je antwoord op de vraag “naar wie is de J.J. Hamelinkstraat genoemd?” En in de Ripperdastraat hoor je over de oorlogsgeschiedenis van de vrijmetselarij.
Net als vorig jaar houdt Stadsherstel open huis in het voormalige Joodse gemeentegebouw aan de Lange Wijngaardstraat, aan het begin van de restauratie.

Iedereen is welkom op één van de locaties waar in totaal 15 verhalen worden verteld. Sommige eenmaal, andere op twee tijden. Meer informatie is te vinden op de website van het JCK.
De bijeenkomsten duren in het algemeen ongeveer drie kwartier en zijn gratis toegankelijk (maar vol=vol). Reserveren is niet mogelijk, behalve in De Schuur en het Verhalenhuis via hun websites.

Lees hier het volledige programma

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.