HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Podcast 't Sant erover

Kom naar de Costeravond met colleges, spel en DrukLAB in het Noord-Hollands Archief

Noord-Hollands Archief
Jansstraat 40 Haarlem

Wat is fake, wat is fact? De Costermythe en de uitvinding van de boekdrukkunst in Haarlem zijn nog steeds legendarische Nederlandse verhalen die van generatie op generatie worden gedeeld. Hoe die mythe is ontstaan wordt verteld in de tentoonstelling De mythe achter de man. 600 jaar Laurens Janszoon Coster.

Mini-colleges

Op dinsdagavond 16 april kun je in het archief mini-colleges volgen, een heus Costerspel spelen en eigen drukwerk maken in het Historisch DrukLAB. Uiteraard is er tijdens de avond ook ruimte om de tentoonstelling uitgebreid te bekijken.

Wil je meer te weten komen over de Costermythe en de objecten die in de tentoonstelling staan? Luister dan naar de colleges van Erik Geleijns (Collectiespecialist, KB Nationale Bibliotheek) over de mythe achter de man Laurens Janszoon Coster en van Hannah Goedbloed (conservator Oude Boekerij en Bijzondere Collecties, NHA) over hoe de collectie Costeriana met uiterst zeldzame boeken door de eeuwen heen is gevormd.

Programma 16 april

18.45 uur: inloop
19.00 uur: mini-college door Erik Geleijns
20.45 uur: mini-college door Hannah Goedbloed met aansluitend een borrel
22.00 uur: einde avond

Tussen en na de mini-colleges is er tijd om de tentoonstelling te bekijken, het Costerspel te spelen en eigen drukwerk in het Historisch DrukLab te maken.

Aanmelden is verplicht. Klik hier.

Foto: Het Costerspel

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie