HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Het Historisch Café van maandagavond 29 januari heeft als thema ‘architect van Loghem en Tuinwijk Zuid’

Maandag 29 januari 2024, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

In 2022 bestond Tuinwijk Zuid, een van de beroemdste scheppingen van de Haarlemse architect J.B. (Han) van Loghem, honderd jaar. In datzelfde jaar is van de hand van kunsthistorica Rudolphine Eggink het boek ‘J.B. van Loghem, architect van een optimistische generatie’ verschenen. Dit overzicht van het complete oeuvre van de architect is een uitgave van de Stichting Erfgoed J.B. van Loghem.

Rudolphine Eggink zal een lezing geven over het complex van 86 ‘middenstandswoningen’ rond twee binnentuinen. Tijdens de tweede lezing zal Frans Olofsen, als bewoner van Tuinwijk Zuid, de oorspronkelijke idealen van Han van Loghem onderzoeken en aan de praktijk toetsen.

De muziek wordt verzorgd door een gelegenheidsensemble bestaande uit Tuinwijk-Zuid-bewoners. Joost Mulder neemt de gesproken column voor zijn rekening. De toegang bedraagt € 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin). Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.


Aanmelden is verplicht en kan via dit formulier.

Het Historisch Café is een avond voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Haarlem en omstreken en wordt elke twee maanden gehouden. Het is een initiatief van het Noord-Hollands Archief en wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Haerlem, de Stichting Historisch Schoten, Verwey Museum Haarlem en de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief. Het Historisch Café trekt gemiddeld ruim 100 bezoekers.

Fotobijschrift: Tuinwijk Zuid anno 1992. Foto: Jos Fielmich.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie