HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Podcast 't Sant erover

Haarlem ‘Spoorstad’, de eerste in een nieuwe serie podcasts gemaakt door de Historische Vereniging Haerlem

Met de lange en rijke geschiedenis kent Haarlem vele gezichten, elk met een mooi eigen verhaal. In de podcastserie ’t Sant erover zullen Wouter van Erkel en Bianca van Haasteren, beide nieuwe leden van de Vereniging Haerlem, in de geschiedenis duiken. In elke aflevering zoeken ze naar leuke, interessante verhalen en hopelijk vinden ze bijzondere en aparte weetjes Als centraal thema van het eerste seizoen maken ze een reis langs alle bijnamen van de stad. Bierstad, hofjesstad, Spaarnestad, hoeveel weet u te bedenken?

Voor de eerste aflevering gaan we opzoek naar het verhaal achter Haarlem als ‘Spoorstad’.
Om dit verhaal op tafel te krijgen zijn de twee in gesprek gegaan met Klaas van Giffen, auteur van het boek ‘Station Haarlem’. en bespreken ze de aanloop, verloop en nasleep van de introductie van het spoor in Haarlem. Waarom is er in 1839 voor de eerste Stoomtrein verbinding in Nederland voor de aanleg van het traject Amsterdam - Haarlem gekozen? Waarom zijn er in 60/70 jaar tijd vier stations gebouwd, terwijl het laatste en dus huidige station er al bijna 120 jaar ligt?
Wat vonden de mensen toen van het aanleggen van het spoor, de uitbreiding in de rest van het land en waar liep de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) tegen aan? Zijn er nu nog leuke details terug te vinden ondanks alle aanpassingen die in de loop van de jaren zijn gedaan?

Benieuwd naar het de eerste halte van de serie postcasts? Hieronder vind je de eerste aflevering!

Podcast Haerlem 'Spoorstad' 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie