HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
Datum : dinsdag 18 juni 2024
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

 

Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, wordt de nieuwe eigenaar van het bekende ‘Pannekoekenhuisje’, een voor Bloemendaal beeldbepalend gebouwtje.

Het rijksmonument wordt door Stichting ‘Vrienden van het Cultureel Erfgoed ’t Pannekoekenhuisje in het Bloemendaalse Bos’ overgedragen aan Hendrick de Keyser om het behoud voor de toekomst veilig te stellen.

Van hovenierswoning tot wijnbar

‘t Pannekoekenhuisje ligt op een markante plek in het Bloemendaalse Bos naast de tuinen van Thijsse’s Hof. Het werd omstreeks 1750 gebouwd als hovenierswoning bij landgoed Saxenburg. Vanaf 1877, in de tijd dat Amsterdammers het duingebied opzochten, was het een pannenkoekenhuis voor toeristen. In die tijd is het pandje voorzien van een opvallende koepelaanbouw met balustrade en zuiltjes. Recentelijk heeft het gebouw een nieuw leven gekregen als openbare wijnbar ondersteund door de Vereniging Bloemendaalse Wijn Club.

Lees verder

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie