Het zal in Haarlem niemand zijn ontgaan: dit jaar geven we uitgebreid aandacht aan het feit dat Dirck Volckertszoon Coornhert 500 jaar geleden werd geboren.
Nu, halverwege het jaar, is het goed om eens op een rij te zetten wat er in dit verband is gebeurd en wat er nog staat te gebeuren.
Op 20 april 2022 vond in de stampvolle Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis het publiekscongres Tolerantie en Samen Leven plaats als start van het Coorhert500-jaar. Naast voordrachten van een zestal sprekers, werd op dit congres de recent door de Coornhert Stichting Haarlem ingestelde Coornhertprijs uitgereikt aan Pieter Omtzigt en Eva Gonzales Perez voor hun rol in het aan het licht brengen van de Kindertoeslagenaffaire. Tevens werd het eerste exemplaar gepresenteerd van de opstellenbundel over (in)tolerantie in de huidige samenleving Ware tolerantie- hoe we onszelf kunnen zijn en elkaar toch kunnen verdragen. Het zeer lezenswaardige boek, met een rijke inhoud van meer dan twintig bijdragen van verschillende auteurs is voor € 19,99 te koop in de boekwinkel.
Thema van het congres was de vraag wat onze (in)tolerantie zegt over de toestand van de samenleving, over de democratie, over de rechtstaat, over het sociale leven en over de ruimte die religie en andere levensovertuigingen krijgen. Het werd een succesvol congres, waarin ook ideeën werden uitgewisseld over hoe de maatschappij en wijzelf verdraagzamer kunnen worden.
De livestream van het volledige congres is hier te zien.
Op 26 april jl. vond in De Pletterij een debat plaats over Cancel Culture: het nieuwe excommuniceren. De avond is hier te zien.
We verzorgden tien lezingen en er staan er nog meer op het programma. Ook zijn enige Coornhert-stadswandelingen gepland.
De tentoonstelling Coornhert op zoek naar waarheid in Museum Haarlem is inmiddels afgelopen. De gelijknamige bijbehorende publicatie is nog te koop (prijs euro 10,-) in de boekwinkel, Museum Haarlem en De Hoofdwacht.
In Museum Haarlem is tot 29 augustus te zien de fraaie tentoonstelling Haarlem 1572-1573 - De stad belegerd en verdedigd.
De tentoonstelling in De Hoofdwacht Kenau: een Hollandse heldin, is nog te zien tot 12 september en op 19 september ’s avonds. Dan houdt Wim Cerutti in De Hoofdwacht een lezing Kenau: zakenvrouw, huismoeder of gewapende verzetsstrijdster? Voor meer informatie en aanmelding klik hier.
Wim Cerutti, Barbara Kooij en Maria van Vlijmen schreven over het beleg en Kenau een boek Haarlem 1572-1573, 128 pag. prijs euro 15,-. Een belangrijke en rijk geïllustreerde publicatie die heel wat nieuws te bieden heeft. Te koop in de boekwinkel, Museum Haarlem en De Hoofdwacht.
CopyNet Print & Sign laat op het adres Cronjéstraat 39 Haarlem tot 12 september een verzameling kaarten en stadsgezichten zien over de tijd van het beleg. Ook aan deze expositie is een kleine publicatie gewijd: Haarlem 1572-1573 in beeld, verkrijgbaar bij CopyNet.
Op 27 augustus vindt de jaarexcursie van de Vereniging Haerlem plaats die - het zal u niet verbazen - dit jaar in het teken van Coornhert staat. We bezoeken Gouda en Dordrecht. Voor meer informatie, en de wijze van aanmelding en betaling klik hier.
Vanaf 31 augustus tot 8 oktober is in de Kloostergangen van het stadhuis een tentoonstelling te zien met nieuw werk van leden van de Haarlemse Kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD), geïnspireerd door Coornherts denkbeelden.
Tijdens de Open Monumentendagen, 10 en 11 september, wordt er weer gedrukt in het onderhuis van De Hoofdwacht, de plek waar in de zestiende eeuw de drukkerij van Coornhert was gevestigd. Net als in 2018 laat Paul Marissing van Grafisch Atelier Haarlem met een groepje enthousiaste drukkers zien en voelen hoe het er in een drukkerij aan toe gaat. Dit jaar kunnen we beschikken over een oude kniehevelpers uit de collectie Enschedé, van het Noord-Hollands Archief.
Op 8, 9, 10 en 11 september zijn in Antiquariaat De Vries & De Vries, Damstraat19 prenten en kaarten over Kenau en het beleg te zien zijn. Er verschijnt daarvan ook een kleine catalogus.
Op 15 september zal in de recent gerestaureerde Gravenzaal van het Stadhuis een toneelstuk uit de tijd van Coornhert worden opgevoerd. Het gaat om een 16de-eeuws zinnespel/tafelspel, getiteld Het Land van Belofte, waarin een schipper, een pelgrim en een postbode, die op weg zijn naar het Heilig Land elkaar sterke verhalen vertellen. Het theaterstuk wordt opgevoerd tijdens een maaltijd, zoals bij dit soort spelen indertijd gebruikelijk. Leden van de Vereniging Haerlem kunnen zich inschrijven om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Een driegangendiner en een boek over dit bijzondere toneelstuk dat begin september verschijnt zijn bij de ticketprijs inbegrepen. Voor meer informatie en de wijze van aanmelding en betaling klik hier.
Vanaf 23 september is in Museum Haarlem een expositie te zien van grafisch werk van leerlingen van 4 Havo van het Coornhert Lyceum onder de titel De stem van de burger. Dat werk is ook te zien in een kleurrijk boekje dat dan verschijnt.
Op 28 oktober verzorgt het Coornhert Lyceum, ondersteund door het Nederlands Debat Instituut, een middag in het Coornhert Lyceum waar leerlingen zullen debatteren over stellingen die verband houden met het gedachtegoed van Coornhert. De deelnemende scholen zijn: het Coornhert Lyceum, het Mendelcollege, het college Hageveld en het Haarlemmermeer Lyceum.
Hiermee zijn we nog niet eens volledig, want er vinden nog tal van andere activiteiten plaats. Zie daarover onze website coornherthaarlem.nl
Kortom, er was en is dit jaar nog veel te zien en te doen rond Coornhert. Zodat we niet vergeten wie hij was en welke betekenis zijn gedachtegoed vandaag de dag nog voor ons kan hebben.
Het bestuur van de Coornhert Stichting Haarlem