HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Podcast 't Sant erover

Het online Rijksmuseum | Hollands landschap

Vanaf een duintop kijk je naar Haarlem. Ruisdael leidt je zigzaggend door de omgeving naar de Sint-Bavokerk van Haarlem die boven alles uittorent. Waarom gebruikte hij zo’n lage horizon?

Bekijk de video

Gezicht op Haarlem uit het noordwesten, met de blekerijen op de voorgrond (ca. 1670) is een olieverfschilderij van de Nederlandse landschapsschilder Jacob van Ruisdael. Het is een voorbeeld van een schilderij uit de Nederlandse Gouden Eeuw en is nu in de collectie van het Rijksmuseum te vinden.

Het afgebeelde landschap toont veel gelijkenissen met andere panoramaschilderijen die Ruisdael maakte van Haarlem in deze periode (ook wel Haerlempjes genoemd). Deze hebben later als inspiratie gediend voor andere landschapsschilders.

Het schilderij toont de skyline van Haarlem achter een vlak Nederlands landschap, onder een typerende wolkenlucht die twee derden van het beeld inneemt. Het dak en de toren van de Sint-Bavokerk zijn goed zichtbaar aan de horizon. Op de voorgrond ligt linnen te bleken in de zon, een verwijzing naar de linnennijverheid van de stad die gebruik maakte van het zuivere water van de duinen (bron: Wikipedia).

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie