Activiteiten

Vacatures

Bibliotheek Wij zoeken vrijwilligers voor onze bibliotheek. Lees meer

Gastvrouwen/heren Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

Bestuurslid Wij zijn op zoek naar een historicus of iemand met passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

ICT-beheerder wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Pieter Teylers Huis is weer open

Niemand minder dan koningin Máxima heeft op 30 november de voormalige woning van een van Haarlems bekendste inwoners ooit geopend: het huis van Pieter Teyler

Sinds 2013 hebben restaurators hard gewerkt om het interieur van het huis aan de Damstraat weer zo goed als mogelijk te laten lijken op het oorspronkelijke uit de 18e eeuw. En die grote klus is nu geklaard.

De pers mocht stiekem al even binnen de muren van het huis van Pieter Teyler kijken; het publiek is vanaf 5 december welkom. De vermogende Teyler woonde in de woning tussen 1740 en 1778. Aan de buitenkant zou je het niet zo snel zeggen, maar achter de voordeur is goed te merken aan alle weelde dat hier een welgestelde man heeft gewoond, zoals hieronder in de reportage ook is te zien.

Lees verder op NH nieuws

Lees ook het artikel in de Volkskrant

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie