HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
Datum : dinsdag 18 juni 2024
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

Het jaar begint met de herdenking van 104.000 Joodse landgenoten

 

Bron gemeente Haarlem: In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Het jaar begint met de herdenking van de 104.000 Joodse landgenoten die in de bezettingsjaren 1940-1945 zijn omgekomen, veelal in vernietigingskampen. Onder hen bevonden zich 733 Joodse Haarlemmers.

Om stil te staan bij deze donkere episode in de geschiedenis van onze stad vindt op maandagavond 27 januari 2020 een herdenkingsbijeenkomst plaats.

Op 27 januari 1945 werd Auschwitz-Birkenau bevrijd. Na de oorlog is dit vernietigingskamp uitgegroeid tot internationaal symbool van de Holocaust. Overal ter wereld is 27 januari uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day.

Levenslicht

Ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust is tussen 16 januari en 2 februari 2020 in meer dan 150 Nederlandse gemeenten het tijdelijke lichtmonument Levenslicht te zien, een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In Haarlem krijgt dit monument een plaats op de Grote Markt, het hart van de stad. In de Joodse herdenkingstraditie zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen, verdeeld over het land, staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de stad gemist wordt.

Herdenkingsbijeenkomst

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats op maandagavond 27 januari vanaf 19.30 uur, bij het lichtmonument op de Grote Markt, in aanwezigheid van onder meer burgemeester Jos Wienen en leden van de Joodse Gemeente. Aansluitend zal Wim de Wagt in de Gravenzaal van het stadhuis vertellen over Joods Haarlem in de bezettingsjaren 1940-1945. Wim de Wagt schreef onder meer het boek Joods Haarlem, een topografie van hoop en herinnering,(Stichting Uitgeverij Noord-Holland, 2005).

De toegang tot de Gravenzaal is gratis. Om verzekerd te zijn van een zitplaats is het raadzaam uw aanwezigheid vooraf te melden via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie