HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
5
6
7
9
10
12
13
15
16
19
20
21
22
23
24
25
28

Podcast 't Sant erover

Topgevel weer hersteld met financiële steun van de Provincie
 

De topgevel van de Remonstrantse Kerk die dateert van 1886 was er niet goed aan toe. Door alle wind, regen en stormen was het materiaal gaan scheuren en verbrokkelen. In de zomer van 2018 is de top van de gevel met het ornament verwijderd omdat het voor passanten te gevaarlijk werd.

Bij nader onderzoek van de topgevel door de firma Pronk Restauratie bleek dat de topgevel niet van natuursteen maar van kunststeen was gemaakt; een soort gegoten beton met fijne toeslag. Dit verklaart het verbrokkelingsproces van het materiaal. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Bouwinspectie van de Gemeente Haarlem drongen aan op volledig herstel van de topgevel. Het werd al snel duidelijk dat dit veel geld zou kosten; samen met al het bijkomende werk bijna een ton.

Lees meer


Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie