Activiteiten

Vacatures

Bibliotheek Wij zoeken vrijwilligers voor onze bibliotheek. Lees meer

Gastvrouwen/heren Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

Bestuurslid Wij zijn op zoek naar een historicus of iemand met passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

ICT-beheerder wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Kent u  vrijwilligers die naar Spanje zijn gegaan om tegen Franco en het fascisme te strijden?

 

Ongeveer 650 Nederlands zijn als vrijwilliger naar Spanje gegaan om tegen Franco en het fascisme te strijden. Zij kwamen vooral uit Amsterdam maar deels ook uit Haarlem. Het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) in Amsterdam beheert een website https://spanjestrijders.nl/ met onder meer hun namen en verdere gegevens. Deze lijst is echter onvolledig. 

Cor Faber doet historisch onderzoek naar de internationale betrokkenheid bij de Spaanse Burgeroorlog. Via deze oproep hoopt hij van lezers uit de kring van familie of bekenden ontbrekende informatie te krijgen in de vorm van concrete gegevens of overgeleverde herinneringen. Het e-mailadres van Cor Faber is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie