HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Vrijdag 8 februari 2019 kwam mevrouw Ida Doorenweerd met haar man in De Hoofdwacht om de vereniging een portret van Koos Tadema te schenken

 

Hier is haar relaas: 

Mevrouw Tadema had een huishoudster/kok, die bij haar boven in een dienstbodenkamer woonde. Deze mevrouw M. (Melia) Ploeg was bevriend met mijn oude tante en met mijn oma, die in de 2e Zuidpolderstraat woonde. Toen Mevrouw Tadema overleed, had mevrouw Ploeg alleen lijfgoed; geen eigen meubelen en serviesgoed. Ze heeft toen genoeg spullen meegekregen om haar huisje in het Hofje van Staats te kunnen inrichten.
Ongeveer in die tijd heeft mijn oma het schilderij van Koos gekregen. Het is een rond portret van 50 cm. doorsnee. Ik logeerde regelmatig bij mijn oma en het portret hing boven het dressoir. Later hing het op haar kamer in Parkzicht.
Toen mijn oma overleed, heeft mijn moeder het gekregen. Het hing daarna jaren in haar huis in Terneuzen en is meegegaan naar verzorgingsflat en verpleeghuis. Na haar overlijden in oktober 2017 is het bij mij gekomen.
Vanaf dat moment ben ik gaan zoeken naar Koos Tadema en J. v.d. Linde jr. die het portret heeft geschilderd.
Intrigerend vond ik inderdaad het jaar van het jonge meisjes portret: 1913. Zij was toen al 33 jaar oud.
Het is wellicht geschilderd van een foto. En misschien ook ter gelegenheid van het 12 1/2 jarig huwelijk. Het zou leuk zijn als er nog foto's van haar zijn, om te zien hoe oud ze op het portret is. Misschien bestaat de foto nog.

door Ida Doorenweerd

Wij danken mevrouw Doorenweerd hartelijk voor haar gift. In de vereniging gaan al stemmen op, om mettertijd een tentoonstelling over de familie Tadema te houden.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie