Bloemencorso van de andere kant

De Jonge Muggen zijn gevraagd om te figureren op de Haarlemse praalwagen van het bloemencorso 2019 

 

De Jonge Muggen zijn gevraagd om te figureren op de Haarlemse praalwagen van het bloemencorso 2019. Guy, Andrea en Ingrid hebben ja gezegd.

Vrijdagmiddag 12 april om vijf uur rijden Andrea en Ingrid naar Noordwijkerhout, daar verzamelen alle figuranten. We worden geschminkt en kleden ons extra warm aan. Vanaf negen uur staan we bovenop de praalwagen en zwaaien naar het enthousiaste publiek. Langzaam maar gestaag rijdt onze chauffeur ons naar Noordwijk, het startpunt voor zaterdag.

Zaterdagochtend zeven uur. De bus vertrekt uit Haarlem. Alle Haarlemse figuranten, waaronder Guy, Andrea en Ingrid, zijn in opperbeste stemming. Iedereen heeft extra kleding mee om onder de kostuums te 'proppen', zodat we de vrieskou kunnen doorstaan. De peptalk van de voorzitter van het corso geeft aan dat er, naast de achthonderdduizend mensen die langs de route staan, miljoenen mensen wereldwijd naar ons gaan kijken met livestream op internet, livebeelden in Thailand en een vlog van de 'Oprah van Brazilië' voor haar miljoenenpubliek.

En om negen uur staan we als Frans Hals, regent, regentes en Malle Babbe op de Haarlemse praalwagen en zwaaien en dansen enthousiast naar het uitzinnige publiek. In elk dorp, in elk buurtje waar we door rijden zijn langs de route van het corso spontane feesten ontstaan. Bij de Keukenhof zien we een enorme, internationale mensenmassa die puur voor de bloemenpracht hier komt kijken. Langs de bollenvelden rijden is mooi, maar nu wel extra koud. De wind heeft vrij spel en een hagelbui van zeker tien minuten laat de temperatuur dalen. Wij zijn tijdens die bui met zijn vieren onder de tafel gaan liggen en hebben van daaruit gezwaaid.

Alles loopt als een geoliede machine. Wij als figuranten worden door een vast team begeleid en er wordt goed voor ons gezorgd. Het team helpt ons van en op de wagen en zorgt dat we de juiste informatie krijgen, zodat wij als nieuwelingen ons meer dan welkom voelen. Bij een bejaardentehuis in Sassenheim krijgen we een lunch en bij Speeltuin Linnaeushof een warme maaltijd. Guy moet hier afhaken voor andere afspraken. Voor het laatste stuk naar Haarlem trekken Ingrid en Andrea nog een extra set kleding aan en gaan vol goede moed weer op de wagen. We zien nu wel een aantal bekenden langs de route. In Haarlem zien we ook onze familieleden. Eenmaal op de Gedempte Oude Gracht worden we door artiest Hans Goes persoonlijk onthaald. Nog even op de foto voor de krant. En dan: moe, koud maar zeer voldaan naar huis.