Herbestemming voormalige Hoofdpostkantoor Utrecht

Gepubliceerd: zondag 11 augustus 2019 17:47
Hits: 1257

Haarlems bedrijf betrokken bij herbestemming voormalige Hoofdpostkantoor Utrecht

 

Bezoekers van de onlangs beëindigde tentoonstelling over H.A. van den Eijnde in het ABC hebben kennis kunnen nemen het voormalige Hoofdpostkantoor Neude 11 te Utrecht (architect J. Crouwel, bouwfase 1919-1924) en van de beeldhouwwerken van Hendrik van den Eijnde, uitgevoerd in arduin, in de hal van het gebouw.

Wat niet getoond kon worden is de foto van de achtergevel aan de Oudegracht van het destijds in aanbouw zijnde postkantoor, waar twee gerenommeerde Haarlemse bedrijven in 1923-1924 werkzaamheden hebben verricht: Heringa en Wuthrich voor de bliksembeveiliging en N.V. Ripperda voor de schilderwerken..

Luchtfoto gehele gebouw
Gehele achtergevel a/d Oude Gracht
Reclameborden aan de steiger
Het Postkantoor sloot in 2011 haar deuren. Enige jaren kon er geen herbestemming voor worden gevonden tot medio 2015 bekend werd dat o.a. de Centrale Bibliotheek van de stad er wordt gevestigd. Het gebouw wordt in het plan van Vermeesch en Rijnboutt, dat thans in de laatste fase van uitvoering is, uitgebreid met een uitbouw aan de zijde van de Oudegracht. Evenals bij de bouw in 1924 is voor de bliksembeveiliging weer een Haarlems bedrijf ingeschakeld: het gecertificeerde bedrijf Van den Heuvel. Dit bedrijf heeft opdracht gekregen om de interne en externe bliksembeveiliging werkzaamheden uit te voeren. Van den Heuvel is in mei 2018 gestart met de uitvoering van de opdracht, de eindoplevering is gepland begin 2020.
nieuwe gevel met zicht op het water

Van den Heuvel heeft haar expertise al eerder ingezet o.a. bij werkzaamheden in monumentenpanden als Het Rijksmuseum, De Droogbak en op het voormalige Wester Gasfabriek- terrein in Amsterdam. Voorts werd zij betrokken bij de transformatie van de voormalige Shell Toren naar de beeldbepalende A´dam Toren.

Excursie?

Thans wordt geprobeerd om met enkele geïnteresseerde leden van de werkgroep VDEijnde en Gebouw en Omgeving een rondleiding af te spreken in het voormalige postkantoor, nu de werkzaamheden nog "in-uitvoering" zijn. Lukt dit niet, dan is een jaarexcursie in 2020 voor HVH leden wellicht te realiseren. De officiële opening van het gebouw waarin onder meer de Utrechtse Centrale Bibliotheek wordt gevestigd, staat gepland in het voorjaar 2020.

 

Hoofdpostkantoor Utrecht: Rijksmonument nr. 514259

Eigenaar pand en Opdrachtgever herbestemming: ASR Vermogensbeheer en MRP Development

Ontwerp herbestemming: F. Vermeesch en M. Rijnboutt Amsterdam (zie ook www.rijnboutt.nl onder projecten: voormalig postkantoor Neude Utrecht)

Hoofduitvoerder: Burgland Bouw te Dodewaard Bliksembeveiliging: Van den Heuvel Haarlem certificering BRL 1201

 

 

Has Kuijpers, secr. Werkgroep VDEijnde