Open Monumentendag 11 en 12 september

Nieuwsgierig welke monumenten in Haarlem dit jaar allemaal te bezoeken zijn?

Eindelijk is het weer zover, duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. En met de aangekondigde versoepelingen lijkt het erop dat het een 'normale' editie wordt. Door het land zijn meer dan 300 comités al druk bezig met de voorbereidingen.

Ga naar deze website voor een overzicht van alle monumenten in Haarlem.

Bezoek bijvoorbeeld De biertentoonstelling in De Hoofdwacht of de expositie van Historisch Schoten op de begraafplaats St. Barbara.

 

Open Monumentendagen Schoten

Vorig jaar ging het niet door, maar dit jaar wordt tijdens het Open Monumentenweekeinde weer volop aandacht besteed aan de geschiedenis van Haarlem-Noord en aan de in 1927 verdwenen gemeente Schoten.

De medewerkers van Stichting Historisch Schoten zullen deze twee dagen aanwezig zijn op de RK Begraafplaats St. Barbara aan het Soendaplein om u alles te vertellen over de lokale historie. Om de bezoekers zoveel mogelijk te kunnen spreiden, is een deel van het programma in de buitenlucht gepland. Graven van bekende en minder bekende personen uit Haarlem en omgeving zijn voorzien van een foto en een beknopte levensbeschrijving, waardoor de herinnering aan de overledenen in stand wordt gehouden.

Ook dit jaar zijn er in de kapel van de begraafplaats diverse panelen met historische foto’s uit Haarlem-Noord te bekijken. Verder zal er een projectie te zien zijn met foto’s van het oude Schoten. Een deel daarvan is met behulp van nieuwe technieken omgezet van zwart/wit naar kleur. Deze foto’s komen zo op bijzondere wijze tot leven, waardoor meer details zichtbaar zijn. Ook is er een informatie- en verkooptafel aanwezig. Daar zijn diverse publicaties over Schoten verkrijgbaar.

De geldende regels m.b.t. corona worden uiteraard in acht genomen. Mocht het in de kapel te druk worden, dan zullen de medewerkers van begraafplaats en stichting u verzoeken kort te wachten tot er binnen weer ruimte is om afstand tot medebezoekers te houden.U bent van harte welkom op zaterdag 11 september van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag 12 september van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 Schoten 1